Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ ΔΟΥΛΑΣ

 

Στα 15 του χρόνια ερωτεύεται 30χρονη και το έργο δεν σταματάει εκεί. Τον «πήρε» μαζί του αυτόν τον έρωτα, τα κουβάλησε τα αισθήματα και τα καρδιοχτύπια για την τριαντάρα και τα βίωνε με την βασανιστική του σκέψη.

Ας χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς που όπως έρθουν και όπως κάτσουν τα πράγματα, και σ’ εκείνους που βυθίζονται στη σκέψη τους και τη στραγγίζουν για να πιούν τα ζουμιά της. Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, που πέθανε σα σήμερα 14 Μαϊου, το 1912, είναι της δεύτερης κατηγορίας.

Θεατρικός συγγραφέας. Δραματουργός. Αδύνατον να έχει... συνηθισμένη, κανονική επαφή με το μυαλό του αυτός που γράφει θέατρο. Που τα έργα του θα παίζονται χρόνια, δεκαετίες, ίσως και αιώνες. Είτε οι ουσίες, είτε η παραφροσύνη θα του δώσει φώς, θα τον οδηγήσει στα έγκατα, στην αλήθεια των ανθρώπινων σχέσεων.

Στα 20 κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ο Σουηδός, και ζωγράφος. Είναι αντίθετος στη χειραφέτηση των γυναικών. Μισογύνης. Ενάντια του γάμου. Κι όμως παντρεύτηκε τρεις φορές, και τις τρεις χώρισε, βέβαια. Μια βαρώνη πρώτα, με την οποία έκανε τρία παιδιά. Μια Αυστριακή συγγραφέα, και στα τελευταία του, στα 63 του, μια πιτσιρίκα Σουηδέζα ηθοποιό, που και μ’ αυτές τις δύο έκανε από ένα παιδί.

Ποιό πλάσμα προτιμάς, τον ρώτησαν. «Την πεταλούδα» είπε. Και από τα λουλούδια το κυκλάμινο. Στην γυναίκα εκτιμάει το μητρικό της συναίσθημα και στον άνδρα την απουσία κάθε μικροπρέπειας.

Γεννιέται ο Αύγουστος, το τέταρτο στη σειρά από τα 11 παιδιά, και τότε παντρεύεται την μάνα του, που ήταν η παραδουλεύτρα του, ο πατέρας του. Πεθαίνει η μητέρα, και ο έμπορος μπαμπάς παντρεύεται την γκουβερνάντα των παιδιών. Άλλο «βίωμα» γενεσιουργό για τον μετέπειτα δραματικό ποιητή, ότι τον μεγάλωσε μια κακιά μητριά.

Όταν τρελάθηκε ο Νίτσε με τον όποιο είχε αλληλογραφία, ο Στρίντμπεργκ κατέρρευσε. Τον κλείσανε σε ψυχιατρείο. Είχε ήδη εξασθενισμένα νεύρα, είχε πλησιάσει τα όρια της τρέλας. Για μεγάλα διαστήματα χανόταν, απομονώνονταν σε κάποιο νησάκι.

Γεννήθηκε Ιανουάριο 1849. Αφού έγραψε τον «Πατέρα» και την «Δεσποινίς Τζούλια» άρχισε να μαθαίνει κινέζικα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΑ EUROVISION... ,ΧΙΛΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ EINAI ΕΔΩ!