Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΑΠΑΤΣΙ ΤΖΕΡΟΝΥΜΟ

 


Θυμάμαι μόνον τον τίτλο της ταινίας, Ο Σκλάβος που δεν Λύγισε Ποτέ, και τον Μπάρτ Λάγκαστερ ινδιανόπουλο σ’ ενα τραίνο. Έγχρωμο φιλμ του 1954, αγγλικός τίτλος Apache. Όπως όλα τα ελληνόπουλα, και εγώ ήμουν με τους Απάτσι, τους Ινδιάνους, όχι τους καουμπόυδες, όχι τους λευκούς ''Αμερικάνους'' που έδιωξαν από τη γη των πατέρων τους τούς ντόπιους, τους πραγματικούς Αμερικάνους. Και σκότωσαν μαζί τον φυσικό τρόπο ζωής τους.

Ο Τσιριχάουα παντρεύτηκε στα 17 του χρόνια κι έκανε τρία παιδιά . Μάρτιος του 1858 ήταν όταν Μεξικάνοι, απόγονοι των Ισπανών κατακτητών, έκαναν επίθεση στο χωριό του Τσιριχάουα, μίας φυλής των Απάτσι. Σκότωσαν την μάνα του, την γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ο Τσιριχάουα έγινε ο θρυλικός Τζερόνυμο. Οπλισμένος μονάχα μ’ ένα μαχαίρι έκανε επίθεση, μ’ άλλους Ινδιάνους, κι έγινε ο φόβος και ο τρόμος των μπάσταρδων Μεξικάνων. Πριν αντιμετωπίσουν τον μέγα πολεμιστή, προσεύχονταν στον... άγιο Ιερώνυμο. Έτσι κόλλησε το παρατσούκλι του, «Τζερόνυμο».

Φύλαρχος. Αρχηγός. Στρατιωτικός και θρησκευτικός των Απάτσι, κατά των «Αμερικανών», των Ευρωπαίων που αποφάσισαν να πάρουν τη γη των Ινδιάνων. Γεννήθηκε 16 Ιουνίου, σα σήμερα το 1829 στη Σονόρα Μεξικού και πριν πεθάνει στις 17 Φεβρουαρίου 1909, μετάνοιωσε που παραδόθηκε στους λευκούς.

Δεν είχε άλλη επιλογή, με την έννοια ότι ήταν αδύνατον να μην γίνει τελικά αυτό που ήθελαν οι μετανάστες, οι λευκοί. Αυτός, όμως, μετάνοιωσε αφού δεν ωφέλησαν οι συμφωνίες με τους μπινέδες τους λευκούς, τους οποίους άλλωστε ποτέ δεν είχε εμπιστοσύνη.

Πράγματι οι λευκοί Αμερικάνοι δεν σεβόντουσαν όσα υπέγραφαν και τους άλλαζαν τον αδόξαστο στους Ινδιάνους. Ο Τζερόνυμο αφιέρωσε την αυτοβιογραφία του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Θόδωρο Ρούσβελτ. Από τα περίεργα(;) της Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΑΡΗΣ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ