ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ, ΝΕΟΤΕΡΙΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

 

Το μυαλό είναι σαν την ομπρέλα. Λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό.” Walter Gropius

Ο ιδρυτής του Bauhaus

Μεγάλη έκπληξη στην παγκόσμια κοινότητα, όταν πρόσφατα η UNESCO συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage 2017) μερικά Bauhaus κτίρια σχεδιασμένα από τον Walter Gropius. Μερικοί βρήκαν πολύ τολμηρή την ιδέα, γιατί η μοντέρνα αυτή αρχιτεκτονική ανήκει στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Walter Gropius ήταν ένας εξαιρετικός νους, ένα μοναδικό ταλέντο, μια μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Αρχιτεκτονικής και του σχεδίου. Καταγόταν από οικογένεια στην οποία το επάγγελμα του αρχιτέκτονα αποτελούσε παράδοση. Παρακολούθησε πρώτα μαθήματα αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Μονάχου (1903-7). Λένε ότι ήταν το πιο προχωρημένο μυαλό του Πανεπιστημίου.

Ο Βάλτερ Γκρόπιους (Walter Gropius), γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1883 στο Βερολίνο και πέθανε 5 Ιουλίου 1969 στην Βοστώνη. Όταν το 1910 o Γκρόπιους άφησε την εταιρία Μπέρενς, μαζί με το συνάδελφό του Άντολφ Μέγερ (Adolf Meyer) άνοιξε ένα γραφείο στο Βερολίνο. Μαζί μοιράζονταν τις ιδέες για ένα από τα δημιουργικά νεωτεριστικά κτήρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Faguswerk, ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Όταν το ετοίμασαν και το παρουσίασαν, τότε ακριβώς ξεκίνησε η νέα «επανάσταση» στον…

 

Διαβάστε την συνέχεια και δείτε τα κτίρια του στο nikosonline.gr