ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΣΕ... ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ..., ΑΤΥΧΙΑ!

 

Ποιός δεν το ήθελε! Να ήταν του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη. Το πανηγύρι έγινε, όμως γιατί βιαστήκαμε να ενθουσιαστούμε και, τελικά, να απογοητευθούμε. Οι χωριάτες που περίμεναν να χοντροκονομήσουν από τα χωράφια και τα οικόπεδα γύρω από το Λόφο Καστά Οι πολιτικοί που θα έκαναν παιχνίδι. Και οι Έλληνες όλοι που ξαναθυμήθηκαν το ένδοξο παρελθόν τους και «Η Μακεδονία είναι ελληνική»

Όχι, δηλαδή, πώς δεν έγινε κόλπο τότε, αλλά δεν τους βγήκε το έργο. Όλοι μέσα. Και οι αρχαιολόγοι είπαν τα δικά τους, όπως συμβαίνει με τους σεισμολόγους μετά από γερό κούνημα. Αβάντα από κοντά και τα κανάλια στο γενικό σούσουρο, ο,τι αρπάξουν κι’ αυτά από το μέγα αρχαιολογικό εύρημα.

Και, να, τα στοιχήματα! Άκουγε ο κόσμος ενα κάρο ειδικούς της πλάκας να λέει ο καθένας το έτσι του και το αλλοιώς του, για να εντυπωσιάσει. Τελικώς και δυστηχώς δεν ήτανε ο τάφος της Αλεκάρας. Και πως θα μπορούσε να ήτανε αφού βρέθηκε εκεί μέσα θαμμένη και μια γυναίκα, 60 χρονών περίπου. Κι ακόμα ενα μωρό, δύο άνδρες 35-45 χρονών, και ένα ακόμα ενήλικο, άγνωστο αν είναι άνδρας, γυναίκα.

Σα σήμερα 8 Αυγούστου, το 2014, τρακάρανε την είσοδο του συλημένου μνημείου, να το πούμε κι αυτό, μετά από ανορθόδοξη στη πρακτική της αρχαιολογική έρευνα, βιαστική, με λάθη. Ποιός ασχολείται με την τρέλα που τότε έπαιζε.

Στο ταφικό μνημείο, σε περύβολο κοντά στα 500 μ., βρέθηκαν ακόμα δύο Σφίγγες ύψους 2 μ. με μάρμαρο Θάσου, Καρυάτιδες με μαύρο χιτώνα και καπέλο ύψος 3 μ.67. Και ψηφιδωτό στο δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης 4,5Χ3 μ., και χύμα οστά μέσα και έξω από τον τάφο που ήταν σε βάθος 1μ. 60.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΛΥΠΗΘΩ ΤΟ ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ;