ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

 

Φθινόπωρο. Λέξη ελληνικΉ, άρα μιλάει μόνη της. Τι άλλο περισσότερο να σου πει. Σύνθετη λέξη, από το ουσιαστικό Οπώρα, που σημαίνει φρούτο και το ρήμα Φθίνω, δηλαδή χάνομαι, χαλιέμαι, φθείρομαι, αλλοτριώνομαι, έχω πάρει την κατηφόρα.

Από σήμερα, μία ώρα περίπου πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινάει το φθινόπωρο, η εποχή του έτους ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα. Η φθινοπωρινή ισημερία.

Ισημερία. Άλλη λέξη που δεν σε υποχρεώνει να ψαχτείς. Είπαμε. Η μοναδική ανθρώπινη γλώσσα, κι αυτή είναι η ελληνική, όλες οι άλλες είναι διάλεκτοι, είναι κατασκεύασμα. Δημιούργημα μουσικής, μαθηματικών και αστρολογίας. Προϊόν καλλιτεχνικό.

Φθάσαμε στη λέξη Ισημερία. Όταν η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Από σήμερα, λοιπόν, από τη φθινοπωρινή ισημερία θα μικραίνει η μέρα και θα μεγαλώνει η νύχτα, μέχρι της 21 Δεκεμβρίου, το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Άλλη λέξη αυτή, ηλιοστάσιο. Οι δύο ισημερίες και τα δύο ηλιοστάσια σηματοδοτούν την έναρξη κάθε εποχής του έτους. Τι πάει να πει ηλιοστάσιο; Το λέει η λέξη.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ