Εκκλησια: ενας γιγαντιος χρηματοοικονομικος οργανισμος

 

Διάβασα ένα κείμενο του κ. Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, υφηγητή στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, για την εκκλησία, για το ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, για την Θεοκρατία και για τον ρόλο που έπαιξαν οι παπάδες στην Ελλάδα και στον διαφωτισμό. Μ'έβαλε σε πολλές σκέψεις. Σας μεταφέρω αυτούσιο απόσπασμα απο το εν λόγω κείμενο του πανεπιστημιακού - και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

«...Το Νεοελληνικό Κράτος μετά την Επανάσταση του 1821 και γύρω στο 1880 υπέστη μια οξύμωρη και ανιστόρητη πολιτισμική και ιστορική ζεύξη, της Πολιτείας που είναι έρμαιο και όμηρος της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας. Από τότε η θεοκρατία αυτή επιβιώνει και ευνοεί την εγκαθίδρυση πολιτικών καθεστώτων απόλυτης και αμετακίνητης πολιτισμικής στασιμότητας και διαιωνίζει την διανοητική καθυστέρηση των Ρωμιών.

Η αναζήτηση των παραμέτρων, που θα επιδρούσαν στην σύνθεση μιας σύγχρονης ελληνικής εθνικής υπόστασης και φυσιογνωμίας, άρχισε να εκδηλώνεται μετά τα μέσα του 18ου αιώνα και πήρε τη μορφή ευθείας σύγκρουσης με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα γνωστότερα αλλά όχι και τα μόνα κείμενα πολεμικής από την πλευρά του ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ είναι η Αδελφική Διδασκαλία του Αδαμάντιου Κοραή, οι Κρίστωνος Στοχασμοί, ο Ρωσσοαγγλογάλλος και η περίφημη Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου του Έλληνος.


Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ επιμελήθηκε στο Παρίσι την επανέκδοση των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με τα θρυλικά Προλεγόμενα του. Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Διαφωτισμός καθιέρωσαν την εθνική ονομασία "ΕΛΛΗΝ" αντί του ΡΩΜΙΟΥ…

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr