Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ- ΦΡΙΚΤΟΥ- ΘΑΝΑΤΟΥ

 

Ο πολιτισμένος κόσμος έχει βαρέσει σιωπητήριο στο όνομα Γιόζεφ Μένγκελε, το δίποδο που έχει ταυτιστεί με την απόλυτη φρίκη. Ανατριχίλα προκαλεί ο πιο άρρωστος και ανεξήγητα διεστραμμένος δολοφόνος. Γιατρός, γιος βιομηχάνου στην χιτλερική Γερμανία, σπουδαγμένος ανθρωπολόγος στο Μόναχο, τη Βόννη, τη Βιέννη. Από το ινστιτούτο κληρονομικότητας και φυλετικής υγιεινής στο πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης άρχισε πρώτα με τις στειρώσεις σε τσιγγάνους, φάρα κατώτερη για τους ναζί.

Με αφορμή ότι σα σήμερα στις 16 Μαρτίου, το 1911, ήρθε στον κόσμο ο γενετιστής Μένγκελε, να πλησιάσουμε τη διαβολική μορφή του «Άγγελου Θανάτου», όπως χαρακτηρίστηκε ο δόκτωρ που έραβε συκώτια, που τεμάχιζε χέρια και πόδια, που εμπόδιζε εγκύους να γεννήσουν, που έσπαγε κόκαλα ζωντανών για να μετρήσει την ανθεκτικότητά τους, που έφραζε γεννητικά όργανα για να μην ουρήσουν.

Πειράματα! Εργαστήριο πειραμάτων από τον 32χρονο αρχίατρο του Άουσβιτς, το στρατόπεδο συγκέντρωσης, δηλαδή εξόντωσης. Βασίλειο της φρίκης. Δεν μετάνοιωσε ποτέ. Δεν δικάστηκε ποτέ. Δεν έδωσε εξηγήσεις για τα εγκλήματά του, όλα έγιναν στο όνομα της επιστήμης. Από τον... μελετητή των διαφορετικών φυλών του ανθρωπίνου είδους.

Δεν ήταν... ''βασανιστής''. Ήταν ένας «καλλιτέχνης» ο δόκτωρ θάνατος. Ένας ευγονιστής. Έβλεπε π.χ. έναν νάνο, έναν υψηλό έφηβο, δύο δίδυμους, όποιον από τους κρατούμενους παρουσίαζε κάποια «ιδιαιτερότητα», γι αυτόν ήταν «αντικείμενο» πειραματισμού. Μερικούς τους σκότωνε με ένεση φαινόλης για να κάνει τις διερευνητικές του νεκροψίες.

Ο Κόκκινος Στρατός πλησίασε στο Άουσβιτς και ο Μένγκελε μετακινείται σ' άλλο στρατόπεδο να συνεχίσει το... επιστημονικό του έργο σ' άλλους κρατούμενους. Οι Αμερικανοί τον άφησαν ελεύθερο, δεν ήξεραν ποιος είναι. Την κοπάνησε στην Γένοβα, και με πλαστά χαρτιά του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε στο Μπουένος Άυρες. Επέστρεψε στην Γερμανία με διαφορετικό όνομα, στη συνέχεια κατέφυγε στην Παραγουάη και, τελικά ψόφησε το 1972 στην Βραζιλία.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ