ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Φάτσα κινηματογραφική. Και ψυχή που αποζητούσε να συναντηθεί με τους αγνώστους μύθους της πατρίδας του. Γεννήθηκε κοντά στο Όσλο το 1861 και δεν του έφθανε να αράξει στην αγριότητα της παγωμένης φύσης και να βρει τις ισορροπίες με τον εαυτό του. Όχι. Δεν ησύχαζε αν δεν πλησίαζε όσο γίνεται τον Βόρειο Πόλο.

Να το πεις δημιουργικό ερευνητικό πνεύμα; Εγώ το λέω έλλειμμα φιλοσοφίας. Ποιος σου είπε, κύριε, ότι πάτησες στη Γη, ότι γεννήθηκες για να τα γνωρίσεις όλα, ακόμα και τα απαγορευμένα;

Φρίντγιωφ Νάνσεν, Νορβηγός εξερευνητής. Με σκάφος αλιευτικό των Βίκινγκς για φώκιες αμολύθηκε στις θάλασσες της Γροιλανδίας να μελετήσει ανέμους, θαλάσσια ρεύματα. Από πιτσιρικάς είχε εξασκηθεί στο σκι αποστάσεων και στο πατινάζ είχε ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ζήτησε να φτιάξουν πλοίο ειδικό να διασχίσει τους πάγους. Το κτίσανε το παπόρι, αλλά κόλλησε μετά από κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα. Συνεχίζει με καγιάκ και έλκηθρα με σκυλιά. Μετά με τα πόδια. Δεν το έβαζε κάτω. Ποτέ άλλος δεν έφθασε τόσο κοντά τον Βόρειο Πόλο.

Ο Νάνσεν γεννήθηκε Οκτώβριο του 1861 και πέθανε το 1930, σα σήμερα 13 Μαίου. Ήταν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και βοήθησε στην ανταλλαγή αιχμαλώτων του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, γι’ αυτό πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 1922. Παρουσίασε θεωρία σύμφωνα με την οποία τα ρεύματα οφείλονται στην περιστροφή της Γης. Κατασκεύασε μετρητή θαλάσσιων ρευμάτων με εκκρεμές που τα υπολόγιζε κατά προσέγγιση. Όταν οι άνεμοι βαράνε πάνω στους ωκεανούς, στο βόρειο ημισφαίριο, τότε το ρεύμα που προκαλείται κινείται 45 μοίρες προς τα δεξιά σε σχέση με την κατεύθυνση του αέρα. Τέτοια πράγματα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ