Η ΑΝΤΡΟΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΓΟΗΤΕΥΕ ΘΗΛΥΠΡΕΠΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ

 

Γεννήθηκε το 1804, παντρεύτηκε στα 18 της βαρώνο, τον οποίο πριν τον εγκαταλείψει τον κεράτωνε συνεχώς με εραστές, όλοι πασίγνωστοι από το χώρο της τέχνης, και πέρασε στην Ιστορία σαν η μεγάλη συγγραφέας με ανδρικό όνομα, Γεώργιος Σαντ. Νόθο παιδί αριστοκράτη στρατηγού η Αμαντίν Ωρόρ Λουσίλ Ντυπαίν, μετά το γάμο της βαρώνη Ντυντεβάν, γνωστή ως Γεωργία Σάνδη, ντυνόταν ανδρικά, μιλούσε μόρτικα, αλανιάρικα, κάπνιζε και γενικά συμπεριφερόταν σα νά 'ναι πραγματικός άνδρας.

Στην κηδεία της σα σήμερα 8 Ιουνίου, το 1876, ο μέγας Βίκτωρ Ουγκώ την προσφώνησε ως εξής: “Κλαίω μια νεκρή, χαιρετώ μια αθάνατη!”. Ο θεϊκός ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ δεν της χαρίστηκε: “Οι άνδρες της γενηάς μου ξεφτυλίζονται απ' εκείνους που γοητεύονται με τούτη την τσούλα”!

Θαρρείς πως είναι περίεργο. Μία τόσο ανεξάρτητη γυναίκα, ιδιότροπη, ο ορισμός του ασυμβατικού ατόμου, να γράφει στα απόκρυφα της την κοινωνία όλη, να μοιάζει με μάγειρα, παλαιστή, φορτηγατζή και να ερωτεύεται άνδρες θηλυπρεπείς. Ευαίσθητους, εύθραυστους. Είχε σχέσεις με τον ρομαντικό ποιητή Άλφρεντ Ντε Μυσαί, τον μουσικό Φραντς Λιστ, ένα σωρό άλλους.

Ο άνδρας στον οποίο δόθηκε περισσότερο από κάθε άλλον ήταν ο Πολωνός συνθέτης Φρέντερικ Σοπέν, 7 χρόνια νεώτερός της (φώτο). Ήταν μαζί εννέα χρόνια. Περίεργο. Η ανδρογυναίκα των δημοκρατικών πεποιηθήσεων με τον μοναρχικό και θρησκόληπτο μουσικό, έναν αδύνατο, αδύναμο, με λεπτά χέρια και μελαγχολικά μάτια, που ποτέ δεν την αποκαλούσε George αλλά με το πραγματικό της όνομα, Ωρόρ. Όταν την πρωτοσυνάντησε ο Σοπέν αναρωτήθηκε “Η κυρία Σαντ είναι άνδρας;”.

Η Γεωργία Σάνδη θεωρείται αξιόλογη συγγραφέας, όμως τα μυθιστορήματά της δεν είχαν, ούτε έχουν εμπορικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ