ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΑΡΘΕΝΑ

 

Περίεργο. Της αγίας Κυριακής σήμερα Σαββάτο. Γιατί το κάνουν αυτό; Η αγία Παρασκευή π.χ. να μη γιορτάζεται μια Παρασκευή, αλλά μία άλλη ημέρα που κληρώνει. Ο άγιος Σάββας το ίδιο, όχι Σάββατο.

Ποια είναι η αγία Κυριακή, μεγαλομάρτυρας για το χριστιανικό δόγμα; Ένα όμορφο, καλοφτιαγμένο κορίτσι που αρκετοί άνδρες την ήθελαν για σύζυγο, και για τα λεφτά του μπαμπά της, όμως αυτή αρνούνταν κάθε πρόταση γάμου.

“Είμαι αρραβωνιασμένη με τον Ιησού, εγώ θα πεθάνω παρθένα... ” έλεγε η Κυριακή, μοναχοπαίδι των γονέων της, Ελλήνων από τη Νικομήδεια. Δωρόθεος ο μπαμπάς, Ευσεβία η μαμά της Κυριακής, με ονόματα χριστιανικότατα, δεν έκαναν παιδί αλλά, τελικά, τα κατάφεραν με διαρκείς προσευχές στον Θεό.

Όχι μόνον με τις προσευχές των γονέων της γεννήθηκε η Κυριακή. Έπεσε και το σχετικό... κουφέτο, χωρίς το οποίο δεν θα ερχόταν στον κόσμο και η ίδια αρνούνταν να το εισπράξει από έναν αρσενικό.

Γιατί μεγαλομάρτυρας, όχι απλά μάρτυρας το κορίτσι; Σκοπός ζωής να πεθάνει παρθένα, να μην παντρευτεί. Άλλο περίεργο κι αυτό. Να την τιμάει η εκκλησία του Χριστού για την επιθυμία της που είναι αντίθετη στην θρησκεία της, Πάντα ο γάμος και η γέννηση τέκνων είναι ευλογημένα από το δόγμα. Τέλος πάντων, επειδή η Κυριακή αρνήθηκε πρόταση γάμου από έναν μαλάκα δικαστή, αυτός την κάρφωσε στις αρχές της αυτοκρατορίας της Ρώμης και την βασάνισαν προκειμένου να αλλαξοπιστήσει.

Γραφικότης. Το τι πιστεύει κάποιος είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Η δουλειά της κάθε θρησκείας είναι να λέει την δική της αλήθεια κι όχι να αγιοποιεί. Αν, δηλαδή, η κάθε Κυριακή, ο κάθε Κυριάκος έκανε μεταγραφή σ' άλλο θρησκευτική πολυεθνική, αυτή η άλλη πίστη θα αγιοποιούσε τον οπαδό που κέρδισε;


Διαβάστε ακόμα:

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ