ΑΠΟ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

 

Πέθανε 44 χρονών, σα σήμερα 15 Ιουλίου, το 1904. Ήταν και γιατρός. Αν ζούσε κάποιες δεκαετίες αργότερα σίγουρα θα γλύτωνε από τη φυματίωση που τον έστειλε και θα έγραφε κι άλλα θεατρικά έργα.

Ο Γλάρος, ο Θείος Βάνιας, οι Τρεις Αδελφές, ο Βυσσινόκηπος ακόμα παίζονται. Γι’ αυτό είναι αθάνατος ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ.

Είναι πολύ χρήσιμο, είναι ωφέλιμο για τα νέα παιδιά να γνωρίζουν έστω δυο λόγια για κάποιους γίγαντες, κάποιους εκλεκτούς της δημιουργίας, όπως ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ρώσος Τσέχωφ. Δεν είσαι εσύ Τσέχωφ, δεν θα γίνεις ποτέ Τσέχωφ, όμως έστω και μια επιδερμική προσέγγιση με ξεχωριστά άτομα σαν κι αυτόν σε κάνουν καλύτερο.

Ο Τσέχωφ γεννήθηκε Ιανουάριο το 1860 από έναν σκληρό και αυταρχικό πατέρα, βαρεμένο από θρησκοληψία και πριν αρχίσει να σπουδάζει γιατρός δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση, ένα μπακάλικο. Είχε πέντε αδέλφια. Δικές του κουβέντες:

- «Αν φοβάστε τη μοναξιά, μην παντρευτείτε».

- «Οι γιατροί είναι ακριβώς ίδιοι με τους δικηγόρους - η μόνη διαφορά είναι ότι οι δικηγόροι απλά σε ληστεύουν, ενώ οι γιατροί σε ληστεύουν και σε σκοτώνουν».

- «Η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός δεν ενώνουν τόσο τους ανθρώπους όσο το κοινό μίσος τους για κάτι».

- «Όσο πιο εκλεπτυσμένος είναι κανείς, τόσο πιο δυστυχισμένος γίνεται».

- «Η ζωή δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία - δεν υπάρχει ευτυχία που να μην είναι τεμπέλικη και άχρηστο πράγμα που να μην είναι ευχάριστο».


Διαβάστε ακόμα:

ΟΤΑΝ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ