Ο ΓΚΟΜΕΝΙΑΡΗΣ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

 

Είναι να τρελαίνεσαι. Πόσες χιλιάδες αιώνες, ρε γαμώτο, θα πρέπει να περάσουν ακόμα για να ξεφύγει ο άνθρωπος, η ανθρωπότητα από τη νηπιακή της ηλικία. Είναι δυνατόν, ρε, να λέει κάποιος το αυτονόητο, το αναμενόμενο και να εντυπωσιάζεται ο πλανήτης; Κι όμως είναι.

Ο προσωπικός φρουρός για 17 χρόνια του δικτάτορα της Κούβας Φιντέλ Κάστρο έγραψε βιβλίο και το εξέδωσε στο Παρίσι. Όχι, βέβαια στην Κούβα, διότι εκεί υπάρχει μόνιμη και ακλόνητη δημοκρατία ''επαναστατικού'' τύπου. Και ποιο είναι το... φοβερό και τρομερό που αποκαλύπτει ο πρώην έμπιστος της ασφάλειας του Κουβανού; Ότι έκανε βασιλική ζωή. Σπατάλες και καταχρήσεις. Πού είναι το περίεργο; Κι όταν ο Φιντέλ του λαού άρχισε να τα χάνει, να κουρκουτιάζει το μυαλό του, τότε με... δημοκρατικές διαδικασίες και στο όνομα του λαού το 2008 η προσωπική μονοκρατορία μεταβιβάστηκε στον αδερφό του.

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε σα σήμερα 13 Αυγούστου, το 1926, και περισσότερο από 50 χρόνια ήταν το απόλυτο αφεντικό στην Κούβα. Ό,τι ήθελε έκανε. Ποιος, λοιπόν, αφελέστατος περίμενε να ζει όπως το 80% των Κουβανών, δηλαδή μέσα στη φουκαραδοσύνη; Στη λεχριτοσύνη. Δεν του έλειπε τίποτα. Ιδιωτικό αεροπλάνο, ιδιωτικό κότερο, ιδιωτικό λιμάνι, ιδιωτική βίλα, ιδιωτικές γκόμενες.
Δεν έχει θέση εξέχουσα στο πάνθεον των μεγάλων επαναστατών εκείνος που ερωτικά είναι νερόβραστος. Άγραφος νόμος. Όλοι σχεδόν οι μπροστάρηδες των λεγομένων κοινωνικών αγώνων υπήρξαν φλογεροί εραστές. Γνωστό είναι το μότο στο θρυλικό ξεσηκωμό του Μάη '68 στο Παρίσι: ''Επαναστατώ για να ερωτευθώ, ερωτεύομαι για να επαναστατήσω''.

Η ιστορία είναι αληθινή και υπάρχει γραμμένη με λεπτομέρειες στα κιτάπια των μυστικών υπηρεσιών. Να τη θυμηθούμε σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Φεβρουάριος 1959, λιμάνι της Αβάνας, λίγο μετά τη νίκη του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Οι αντάρτες του Κάστρο, μέσα και ο θρυλικός Αργεντινός Τσε Γκεβάρα, έχουν ανατρέψει τον δικτάτορα Μπατίστα. Ένα σκάφος κάποιου Χάινριχ Λώρεντς είναι αγκυροβολημένο.
«Ποιοι είστε εσείς;...» ρωτάνε τα παλληκάρια του Φιντέλ. Ο ιδιοκτήτης του κότερου προσκάλεσε σε γεύμα τον αρχηγό τους. Μία γκομενάρα 19χρονη, η Μαρίτα Λώρεντς, κόρη του ιδιοκτήτη του πλοίου, τη βγαίνει από αριστερά στους επαναστάτες: «Δεν ανεβαίνει κανένας στο κότερο, αν δεν ξεφορτωθείτε τα όπλα σας». Έτσι κι έγινε.

Στο τραπέζι του φαγητού ο Κάστρο πασάρει στο μανούλι ένα «ραβασάκι». Είπαμε, να μη ξοδευτούμε σε λεπτομέρειες. Ο πατέρας δεν άφησε την κόρη του να γίνει... ιδιαιτέρα γραμματέας του Φιντέλ Κάστρο διότι έπρεπε να τελειώσει τις σπουδές της. Για να μη χάσει επαφή με την Μαρίτα (στη φωτό με τον Φιντέλ Κάστρο) ο Κουβανός έκανε... σύμβουλό του τον πατέρα της.

Η πρώτη τους συνάντηση, Φιντέλ και Μαρίτας, έγινε σε ξενοδοχείο της Αβάνας όταν μετά από τρεις εβδομάδες επέστρεψε το κορίτσι από τη Νέα Υόρκη. Η ερωτική τους σχέση εξελίσσεται σε θυελλώδη. Έρωτας παράνομος και παράφορος. Η Μαρίτα είναι έγκυος και σαλτάρει όταν τσακώνει επιστολές λατρείας προς τον Κάστρο από την χολυγουντιανή σταρ Άβα Γκάρντνερ. Και φυσικά τις κάνει κομματάκια.

Εμφανίζεται στην Αβάνα η Άβα Γκάρντνερ και οι δύο γυναίκες μαλλιοτραβιούνται. Το επόμενο επεισόδιο είναι φρικτό για την θερμόαιμη, ζηλιάρα και απαιτητική Μαρίτα. Ακροδεξιοί, «αντιεπαναστατικά στοιχεία» μπουκάρουν στη σουίτα του Hilton και κάνουν μπαούλο την Μαρίτα. Γέμισε αίμα το πάτωμα, χάθηκε το παιδί στην κοιλιά της.

Η Μαρίτα ορκίζεται εκδίκηση. Με τα ερωτικά γράμματα του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και το δακτυλίδι των αρραβώνων τους εξαφανίζεται. Όταν επέστρεψε στην Κούβα ήταν ήδη πράκτωρ της CIA και με αποστολή να δηλητηριάσει τον άντρα της ζωής της. Δεν είχε τα άντερα να το κάνει, όμως. Του τα ξέρασε όλα μετανοιωμένη.

Νέος κύκλος στην περιπετειώδη σχέση Φιντέλ και Μαρίτας. Ο πόθος τους λοιώνει κάθε εμπόδιο μεταξύ τους. Όπως γράφει στην αυτοβιογραφία της η Μαρίτα Λώρεντς, κάθε φορά που παραδίνονταν γυμνή στον Κάστρο ταξίδευε πρώτη θέση για τον Παράδεισο.
Τελικά, δεν ήταν γραφτό να ζήσουν μαζί οι δύο εραστές. Η Μαρίτα στη συνέχεια έγινε ερωμένη του πιο μεγάλου εχθρού του Κάστρο, του προέδρου της Βενεζουέλας Μάρκος Περέζ Χιμένες.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΜΑΣ