ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΑΔΟΞΑΣΤΟ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΔΕΣ

 

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Αυτός βάπτιζε κόσμο στον Ιορδάνη ποταμό. “Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών” τρομοκρατούσε τους Εβραίους ο περίεργος. Όποιος προλάβει, δηλαδή. Όποιος δεν έπαιρνε την ευλογία του Ιωάννου, έχανε το τραίνο, το διαστημόπλοιο για τους ουρανούς. Μέχρι και τον Ιησού βάπτισε, μη μείνει ο Χριστός έξω από το κόλπο.

Το πρώτο χοντροκομμένο παραμύθι της αιωνιότητας είναι η Παλαιά Διαθήκη των Εβραίων, για τους οποίους ο Ιωάννης ήταν προφήτης. Δεν πάει πίσω και η Καινή Διαθήκη των χριστιανών, που γι' αυτούς ο συνομήλικος του Χριστού Ιωάννης είναι ο Πρόδρομος. Αυτός άνοιξε το δρόμο στον Κύριο.

Άλλο περίεργο. Δεν μας έχουν πει αν ήταν στείρα η Παναγία, η οποία γέννησε χωρίς να την ακουμπήσει άνδρας. Η μάνα του Ιωάννου δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, όμως ο αρχάγγελος έκανε το θαύμα για να φέρει στον κόσμο τον Βαπτιστή. Και γιατί ήταν απαραίτητο να γεννηθεί από κάποια ανίκανη να συλλάβει; Έπρεπε να παίξει ένα ακόμα θαύμα, ένα ακόμα μπαλαμούτι.

Ο Ιωάννης την έψαχνε στις ερημιές. Δώστου έρημο και πάρτου τη ψυχή. Ασκητικός βίος. Φορούσε δερμάτινη ζώνη για να συγκρατεί το ρούχο του από τρίχες καμήλας. Και τρεφόταν με άγριο μέλι ακριδάτο, από ακρίδες. Τι διάολο, ρε; Είχε επαφή με τον μεγαλοδύναμο ή σπαταλούσε όλο το χρόνο του να κυνηγάει ακρίδες;

Σήμερα 29 Αυγούστου είναι η ημέρα μνήμης της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής Ιωάννη του Προδρόμου. Τον αποκεφάλισαν στα 29 χρόνια του, σύμφωνα με το θεϊκό σενάριο. Η γνωστή ιστορία με την Σαλώμη, αυτό το πουτανάκι που από τον μπάρμπα της Ηρώδη ζήτησε στο πιάτο το κεφάλι του Τζων.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ