ΣΚΟΤΕΙΝΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ

 

Ποιος σήμερα χαρακτηρίζει κάποιον ως ''χουντικό''; Αδιάφορο, αν ήταν πράγματι ή όχι. Το ίδιο αν σήμερα κάποιος θεωρείται ''αντιστασιακός''. Μέχρι, όμως, πριν 30, ακόμα και 20 χρόνια ήταν μέγας τίτλος τιμής για υποψήφιο βουλευτή αν πέρασε μια νύχτα, αν είχε κάνει μια βόλτα στο Πολυτεχνείο. Και από την άλλη, βρισκόταν εκτός κοινωνίας, στην πραγματικότητα κυκλοφορούσε σαν προδότης, κατάσκοπος, ρουφιάνος ο δημοσιογράφος, ο καλλιτέχνης, ο καθηγητής επειδή για τον άλφα ή βήτα λόγο υποχρεώθηκε να ''συνεργαστεί'', ακόμα και να κρατήσει στάση παθητική με το καθεστώς των Απριλιανών επίορκων αξιωματικών.

Κανένας δεν ασχολείται σοβαρά σήμερα για τις όποιες σχέσεις του Ρίχαρντ Στράους με τους ναζί και το ότι τον είχε διορίσει αρχιμουσικό του Γ' Ράιχ ο περιβόητος υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς. Πράγματι ο μαέστρος, μέγας ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας, είχε σχέσεις με τους χιτλερικούς. Έγραψε, μάλιστα, τον Ύμνο των ολυμπιακών αγώνων που έγιναν στο Βερολίνο, το 1936.

Αυτό που έμεινε είναι η μουσική του Ριχάρδου Στράους. Οι σκοτεινές όπερες που έγραψε, “Γυναίκα χωρίς σκιά”, “Ιππότης και το ρόδο”. “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, κ.α. Ποιο, αλήθεια, να ΄ναι το νόημα να ψάξεις γιατί τακίμιασε με τους φασίστες, και γιατί μετά έκανε ''αγώνα'' να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Η Ιστορία κατέγραψε ότι ο “μουσουργός με τη μαγική μπαγκέτα” συνέβαλε στη σύνθεση της όπερας. Τέλος.

Κάποιοι έμαθαν στην Ελλάδα την ύπαρξη του Μονάχου από την Μπάγερν. Άντε και γιατί απ' αυτή την πόλη της Γερμανίας ήρθε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, ο Όθων, ο Ότο. Κάτι θέλω να πω και το ξεκίνησα από τα ρηχά νερά.

Πόσο φτωχός είναι ο κόσμος! Ωιμέ, ωιμέ, να βροντοφωνάξω λες να είμαι στην Επίδαυρο. Από το Μόναχο είναι ο Richard Strauss, ένας μεγάλος συνθέτης, από τους κορυφαίους κλασικούς. Ε, δεν είναι φτώχεια το ότι εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπων να μη γνωρίζουν ένα από τα έργα του κοσμογυρισμένου σε Ευρώπη και Αμερική μουσικού; Ήταν και μάγος στη διεύθυνση ορχήστρας.

Τι είναι αυτό που κάνει καλύτερη τη ζωή σου; Που σε ανεβάζει ποιοτικά. Και το καλό φαγητό, δεν λέω, το καλό στρώμα που κοιμάσαι, το καλό ποδόσφαιρο που βλέπεις, όπως μια βόλτα στην εξοχή. Και η τέχνη, όμως! Η μουσική εκείνη με την αξία τη διαχρονική. Ε, δεν είναι λειψός κάποιος να μην αισθάνεται τη στέρηση, να μην έχει βάλει στη ζωή του μια μεγάλη μουσική, ένα σπουδαίο έργο συγγραφέα;

Κάνω αυτές τις σκέψεις με την ευκαιρία ότι πέθανε σα σήμερα στις 8 Σεπτεμβρίου, το 1949, ο Ρίχαρντ Στράους γεννημένος Ιούνιο του 1864 . Τι έγραψε; Είναι πολύ εύκολο να αναζητήσετε τη δουλειά του, να αποκτήσετε ένα κομμάτι της έστω.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΒΡΑΖΕ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝ