Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙΣ

 

Να θυμηθούμε έναν τραγουδιστή άλλης εποχής, όμως τόσο κοντινής, μ' άλλα ακούσματα κι άλλους ρυθμούς. Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τον ίδιον, παρ' ό,τι στον καιρό του έγραψε, είχε εκτόπισμα. Με αφορμή το θάνατο του Τζίμυ Φοντάνα, σα σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, το 2013.

Είναι άδικο. Για έναν αληθινό καλλιτέχνη, τον Ενρίκο Σμπρικόλι, με το ψευδώνυμο Τζίμυ Φοντάνα και έδωσε πολλά στο τραγούδι, τόσο ως στιχουργός όσο και συνθέτης. Άδικο που ταυτίστηκε, που αναγνωρίστηκε μ’ ένα μοναχά σουξέ. Το «Il Mondo», τραγούδι του 1965, το παρουσίασε με ενορχήστρωση του παγκόσμιου Ένιο Μορικόνε..
Γιατί έγινε διεθνής επιτυχία το Ιλ Μόντο; Εδώ είμαστε. Δεν ήταν το καλύτερο τραγούδι του. Αυτό άρεσε, επειδή ήταν ένα απλό κομμάτι. Πιασάρικο, όμως. Συμπαθητικό. Εύκολο. Εύκολα τραγουδιστό από τον κόσμο.

Δεν παίζονται τα κριτήρια του κόσμου. Δεν τα διαπραγματεύεσαι. Τα αποδέχεσαι, και προσπαθείς να τα αποκρυπτογραφήσεις. Έχει το δικό του σύστημα «αξιών» και προτιμήσεων το κοινό, η μάζα. Θα αγκαλιάσει π.χ. αυτό το τραγούδι κι ένα άλλο ισάξιο, ίσως και ποιοτικά καλύτερο, να το σνομπάρει.

Το ίδιο σε κάθε παραγωγή καλλιτεχνική, συγγραφική. Σπάει ταμεία μια ταινία, γίνεται μπεστ σέλερ ένα βιβλίο διότι πάντα παίζει μια παγκόσμια συνωμοσία του κοινού. Γουστάρει αυτό, απορρίπτει εκείνο. Και όποιος δεν κάνει μόνο τέχνη, αλλά και εμπόριο, έχει στο κεφάλι ακόμα την αγωνία να πουλήσει, να κόψει εισιτήρια, τότε ψάχνεται στις κλισέ συνταγές επιτυχίας. Στο τι θέλει το πόπολο.

Γεννήθηκε Νοέμβριο του 1934 σε μια μικρή ιταλική πόλη ο Ενρίκο και έγινε βοηθός λογιστή, μέχρι να αποφασίσει να στραφεί οριστικά στο τραγούδι ως Jimmy Fontana. Φωνή τενόρου, χοντρά γυαλιά και παπιονάτος. Είπαμε, άλλης εποχής. Σήμερα με τίποτα δεν ''περνάει'' φιγούρα μοντέρνου τραγουδιστή, όπως εκείνη του Τζίμυ.


Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΣΙΣΥ ΚΑΙ Η ΡΟΜΥ ΣΝΑΙΝΤΕΡ