ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΦΙΛΑΣ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ

 

Είναι η πρώτη γυναίκα στη γη. Η Μπριτζίτ Μπαρντώ. Δεν έχω πει ποτέ ότι είναι πρώτη κάποια άλλη γυναίκα. Αυτή είναι. Η Μπε-Μπε, όπως έγινε γνωστή.

Τέτοιο θηλυκό, που να συνδυάζει στους υπέρτατους βαθμούς αθωότητα και σεξουαλικότητα δεν υπήρξε. Και, βέβαια, κάλλος. Ομορφιά υψηλής αισθητικής.

Μου’ρχεται να βάλω τα κλάματα. Στα 84 της η θεά δεν είναι σε θέση να περπατήσει, ούτε με μπαστούνι. Όχι, ρε. Μία γυναίκα που φιλούσες το χώμα που πατούσε, που έδινες όλη, όχι τη μισή, ζωή σου να την ακουμπούσες μονάχα, ο χρόνος την τσαλαπάτησε. Οριστικά. Την έκανε ένα ναυάγιο.

Δεν πέθανε, όμως. Ζει στις ταινίες της, στις φωτογραφίες της που τις κρατάμε σαν εικονίσματα.

Να μην είμαι υπερβολικός. Τα τελευταία 317 χρόνια, δηλαδή όσα κυκλοφορώ στη ζωή, αυτή είναι η πρώτη γυναίκα του πλανήτη. Ίσως θα ήμουν μέσα ακόμα κι αν ισχυριζόμουν ότι η Μπριτζίτ Μπαρντώ εδώ και χίλια χρόνια είναι ό,τι πιο θηλυκό πλησιάζει σε αισθητική τελειότητα. Η εικόνα της θηλυκότητας που ακτινοβολεί από κορμί χωρίς χυδαιότητα, με βλέμμα αγνότητας και φωνή κοριτσίστικης αφέλειας.

Καμίλ Ζαβάλ, το πραγματικό της όνομα, όταν γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου σα σήμερα, το 1934, από πατέρα αποτυχημενο ποιητή και πετυχημένο επιχειρηματία. Η μητέρα της είχε μπουτίκ ρούχων κι έτσι προέκυψε μια φωτογράφιση της στο περιοδικό Elle, με ψευδώνυμο μονον δυο γράμματα, Β.Β. που αργότερα έγιναν Brigitte Bardot. Ήθελε να γίνει μπαλαρίνα, όχι μοντέλο.Κατέληξε ηθοποιός, και κάτι περισσότερο, το απόλυτο σύμβολο του σεξ, η διάσημη γατούλα του σεξ την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία.

Είδε τις φωτογραφίες της στο Elle ο βοηθός σκηνοθέτης του Μαρκ Αλεγκραί, κάποιος Ροζέ Βαντίμ, ένας ανύπαρκτος καλλιτέχνης, μέγας γαμίκος πρωτοσέλιδων γυναικών. Γιος Λευκορώσου πιανίστα και διπλωμάτη ο Βαντίμ-Πρεμιάνικωφ την έπεσε κατ' ευθείαν στην 16χρονη “Μπε Μπε”. “Αυτός είναι ο θησαυρός μου!” σκέφθηκε.

Ο τιποτένιος σκηνοθέτης Ροζέ Βαντίμ έφτιαξε μια ταινία για πέταμα, την “Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα...” που επιτόπου έκανε σταρ την Μπριζίτ Μπαρντώ. Φοβερό, ε; Ούτε μια από τις εκατό ταινίες που γύρισε η Θεά δεν ήταν εμπορική, ποιοτική, κάτι τέλος πάντων. Από τη μία μάπα στην άλλη. Η Θεά δεν χρειαζόταν καμία καλλιτεχνική ή εισπρακτική επιτυχία.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απατούσε τους τρεις πρώτους συζύγους, δεν αγάπησε κανέναν, όμως έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Εγκατέλειψε πολύ ενωρίς το σινεμά, αποσύρθηκε, απομονώθηκε κι όταν την ρώτησαν γιατί, είπε: “Δεν έχω να εξηγήσω τίποτα, η Γη θα εξακολουθήσει να γυρίζει”.

Ο τέταρτος γάμος της ήταν με πολιτικό ακροδεξιού κόμματος. Η ίδια έχει ταχθεί φανατικά κατά του Ισλάμ, των ομοφυλοφίλων, της μοιχείας, των λαθρομεταναστών, των ιερέων γυναικών, της μοντέρνας τέχνης και εδώ και 45 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα των ζώων.

Το τελευταίο. Πριν δυο χρόνια είπε: «Δεν ήμουν όμορφη. Δεν ένοιωθα όμορφη. Απορούσα που ο κόσμος μ’ αγαπούσε για την ομορφιά μου. Εγώ ήμουν κομπλεξική με το πρόσωπό μου, δεν μ’ άρεσε...».

Είναι σίγουρο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, δεν εννοούν αυτά που λέει ένας θεός, μια θεά.

Διαβάστε ακόμα:

ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ Μ΄ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟΥ