Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ ΗΤΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ

 

Πολίτισσα η Μαρία Ιορδανίδου. Θα ήταν απίθανο να γράψει την «Λωξάντρα» της αν δεν είχε γεννηθεί στην Πόλη, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι το πιο γνωστό και το πιο αγαπημένο μυθιστόρημα, με αλλεπάλληλες εκδόσεις, πιο σωστά το πρώτο βιβλίο που δίνει εικόνες από τη ζωή στην Πόλη, πριν από τον παγκόσμιο πόλεμο.

Πραγματικό πρόσωπο η Λωξάντρα, ήταν η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Άτομο χαρισματικό, που πασχίζει για όλους και για όλα. Το βιβλίο είχε γίνει σήριαλ στην κρατική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση, στο ρόλο της ζωής της.

Η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου έγραψε κι άλλα, όμως το εμβληματικό της έργο είναι η Λωξάντρα, που το έκανε στα 66 της χρόνια. Πέθανε 92 χρονών σα σήμερα 6 Νοεμβρίου, το 1989. Έζησε κάποια χρόνια στον Πειραιά, όταν επέστρεψε στην Πόλη μπήκε εσωτερική στο αμερικάνικο κολέγιο. Στα 17 της βρέθηκε στο Βατούμ της Ρωσίας κι εκεί αποκλείστηκε λόγω του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Μια ατάκα από την Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου: ''Η τύχη μας δεν είναι στα χέρια των θεών, αλλά εκείνου, δηλαδή εκείνης που μας μαγειρεύει. Θες να έχεις άντρα; Καλοτάισε τονα... ''. Παντρεύτηκε τον Ιορδάνη Ιορδανίδη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και απ’ το 1923 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...