ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ, ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΝΑΖΙΣΤΗΣ

 

Κουβαλάει τρέλα ο στρατιωτικός, ο μονιμάς, ο καραβανάς. Ο επαγγελματίας, ο καριερίστας του στρατού. Τον χαρακτηρίζει μια τρέλα, μαζί με μια ηθική, έναν κώδικα αξιών. Μια γνησιότητα συμπεριφοράς. Ένα μπεσαλίκι. Η τρέλα, τρέλα όμως. Όσοι πήγαν στρατό θα συνάντησαν αυτή την παράνοια που χαρακτηρίζει τη “φυλή” του στρατιωτικού, είτε είναι επιλοχίας, είτε αρχιστράτηγος. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πάτον.

Αν ζωγραφίσουμε το πορτραίτο του Τζωρτζ Πάτον, του Αμερικάνου στρατηγού στα άρματα μάχης στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, θα πάρουμε μια ιδέα της ''ιδιαιτερότητας'' του στρατιωτικού, που μόνο με δημόσιο υπάλληλο δεν μοιάζει. Τρελός ο Πάτον. Περήφανος και παράξενος. Αδίστακτος και ματαιόδοξος. Αξιοσέβαστος, όμως, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Έντιμος. Δίκαιος. Άσχετο ότι με δική του απόφαση και εν γνώσει του πιθανότατα θα σκοτωθούν φαντάροι.

Δεν κατάλαβα, λέει ο Πάτον, που έγινε ταινία στο σινεμά και απέκτησε υψηλή αναγνωρισιμότητα το brandname του στις νεώτερες γενιές. Φαντάροι είναι, στον πόλεμο βρίσκονται, άρα θα πεθάνουν.

Αμερικάνος ο Τζωρτζ Πάτον ο νεώτερος από μεγαλοσόι. Βρέθηκε από την απέναντι πλευρά της Γερμανίας του Χίτλερ, αυτός ο στην πραγματικότητα ναζιστής. Σίγουρα πιο πορωμένος ιδεολογικά φασίστας, από πολλούς στρατηγούς των ναζί. Ο αντικομουνιστής. Ήθελε να εκστρατεύσει εναντίον της... Ρωσίας, της συμμάχου των ΗΠΑ στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Λένε ότι δεν σκοτώθηκε, αλλά ότι του την στήσανε οι δικοί του, τον φάγανε το 1945. Για πάρτη του υπάρχουν αγάλματα, μουσεία με το όνομά του, βιβλία έχουν γραφτεί γι ' αυτόν.

O George Smith Patton, προσωπικότητα της στρατιωτικής Ιστορίας των ΗΠΑ, γεννήθηκε σα σήμερα 11 Νοεμβρίου, το 1885. Έλαβε μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 και ήρθε 5ος στο Μοντέρνο Πένταθλο. Υστέρησε στην σκοποβολή(!), αυτός ο ιδεολόγος στρατιωτικός και δοσμένος πνευματικά στα τεθωρακισμένα με πραγματικά περίλαμπρες επιτυχίες στο Β' παγκόσμιο πόλεμο, και έντονη παρουσία στον Α'.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΠΟΥΡΔΕΛΙΑΡΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ