ΕΨΑΧΝΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ

 

''Κάτι που χαρακτηρίζει τον έξυπνο άνθρωπο είναι να υποφέρει υπομονετικά τις αδυναμίες των γύρω του''. Τις μαλακίες των άλλων, μεταφράζει ο αποδυτηριάκιας. Είπα τη λέξη «μαλακίες». Ο Λέων Τολστόι ακόμα κι αν ήταν στον καιρό μας, σύγχρονος, δεν θα μιλούσε πεζοδρομιακά, όπως ο αλανιάρης αποδυτηριάκιας.

Βλέπεις τον πολύ μεγάλο Ρώσο συγγραφέα και θαρρείς ότι αυτή η φάτσα του είναι συνέχεια του Θεού. Βλοσυρή, αυστηρή, αγριοκαλογερίστικη. Δεν το αποκλείω στη μορφή του Τολστόι να φοβάται τον Μεγαλοδύναμο και το παπαδαριό, εκείνοι οι ιερείς που κάνουν δικό τους παιχνίδι.

Ξεκίνησα με μια ατάκα του Τολστόι, όχι τυχαία. Ο Λέοντας δεν γεννήθηκε για να μας πει τι σημαίνει έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος θέλει δεν θέλει είναι υποχρεωμένος να περιτριγυρίζεται από μαλάκες. Ο ίδιος βυθίστηκε στη θρησκεία, στον χριστιανισμό. Σχετικό αυτό με την κουβέντα που ανοίξαμε ή άσχετο; Να πει και ο αποδυτηριάκιας τα δικά του.

Ο θρήσκος άνθρωπος είναι υπεράνω δόγματος, χριστιανικού, εβραϊκού, βουδιστικού, ισλαμικού. Ο θρήσκος που ψάχνει τη σωτηρία της ψυχής του και για να βρει τι είναι εκείνο που τον μαλάκα τον άνθρωπο τον κάνει να αμαρτάνει, πιθανόν να το ανακαλύψει σε κάθε θρησκεία. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, την οποιαδήποτε θρησκεία. Μ' άλλα λόγια είναι άχρηστη η ''αλήθεια'' της κάθε θρησκείας, αν ο πιστός είναι της κατηγορίας φανατικού ποδοσφαιρικής Θύρας. Χρήσιμη είναι η θρησκεία όταν στο άτομο έχει την ανάγκη της κι αυτή λειτουργεί ως εργαλείο, ως μέσο για να τα βρει με τον εαυτό του, όχι να... ευχαριστήσει τον Θεό.

Πέρα απ’ αυτό. Καθόλου άσχετο ότι ο ψάχνων τον Θεό Λέων Τολστόι δεν τα πήγαινε καλά με τους παπάδες, ούτε αυτοί με τον ενάρετο και θρησκόληπτο συγγραφέα, που τον αφόρισαν. Γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1828, στην μεγάλη Ρωσία, Πέθανε το 1910, σα σήμερα στις 20 Νοεμβρίου, στην απέραντη Ρωσία. Είναι κι αυτό. Άλλο να γεννηθείς σε πόλη αστική, μπετονιέρα και χλιδάτη και η μόνη φύση που αντικρύζεις είναι ανάμεσα σε πολυκατοικίες λίγος ήλιος στον ουρανό, κι άλλο να καβατζάρει πράμα ατέλειωτο η δύναμη του ματιού σου όταν απλώνεται σε στέπες, σε γυμνά ασύνορα τοπία.

Έγραψε πολλά. Είναι κλασικός. Διαχρονικός. Αθάνατος. Είχε πει: «Δεν υπάρχει παιδεία χωρίς ελληνομάθεια». Μαλάκες, αυτά πρέπει να τα ξέρετε. Γιατί; Να νοιώθετε περιούσιοι, οπλισμένοι με την κληρονομιά σας, όχι μίζεροι, όχι λυγούρια, όχι λεχρίτες.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ