ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ... ΠΑΝΩΦΟΡΙ

 

Δεν είναι ο μοναδικός ο Τζιάκομο Πουτσίνι που έζησε στη φτώχεια, μέχρι να μην έχει να φάει, και δημιούργησε τέχνη που την αποθεώνει η Ιστορία. Είναι κορυφαίος μουσικός, έγραψε όπερες που τις παίζουν τα λυρικά θέατρα όπου γης. Μανόν Λεσκώ 1893, Μποέμ 1896, Τόσκα 1900, Μαντάμ Μπάτερφλαυ 1904, και άλλες.

Δεν ήξερε τι από τα δύο να κάνει στο φτωχικό διαμέρισμά του. Να αγοράσει ξύλα που θα τον ζεσταίνουν ή φαγητό για να φάει. Πουλούσε ό,τι είχε για να την βγάλει. Στην άρια Cottine της όπερας Boheme ο τραγουδιστής αποχαιρετά το παλτό του, που το ξεπούλησε. Αυτό είχε κάνει και στην πραγματική του ζωή ο καλλιτέχνης, ήθελε να βγει ραντεβού με κορίτσι και έδωσε ενέχυρο το πανωφόρι του, ώστε να έχει λεφτά να πληρώσει το δείπνο.

Ο Giacomo Antonio Domenico Michelle Secondo Maria Puccini γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου το 1858 από οικογένεια μουσικών. Και στα 14 του έπαιζε όργανο στην εκκλησία. Θεωρείται ο Νο2 συνθέτης της όπερας μετά τον Βέρντι, ο διάδοχός του. Μια εκτίμηση με την οποία διαφωνούν οι θαυμαστές του σ' όλο τον κόσμο, θεωρούν τον Πουτσίνι αυτοδύναμο, μόνο του μία σχολή.

Το 1909 αυτοκτόνησε η υπηρέτρια του Ντόρια, η οποία δεν άντεξε την υποψία της συζύγου του Πουτσίνι ότι ήταν ερωμένη του. Λέγεται ότι η όπερα Τουραντώ, που δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, είναι επηρεασμένη από την τραγωδία της υπηρέτριας.

Η ημιτελής “Τουραντώ” ανέβηκε δυο χρόνια μετά το θάνατο του Πουτσίνι. Μαέστρος ο κολλητός του φίλος Αρτούρο Τοσκανίνι, που όταν ολοκληρώθηκε η... ημιτελής όπερα, στην πρεμιέρα της είπε στους θεατές: “Μέχρι εδώ έγραψε ο Πουτσίνι...”. Πέθανε σα σήμερα 29 Νοεμβρίου, το 1924, από καρκίνο του λάρυγγα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, επικοινωνούσε με γραπτά σημειώματα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ