ΒΡΙΖΕΤΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

 

Ακούς κάποιον να λέει μια ιστορία αληθινή ή φανταστική και σε γοητεύει ο τρόπος που την περιγράφει. Την ίδια ιστορία δεν θα την χαρείς, δεν θα σε κερδίσει αν την ακούσεις από άλλον χωρίς τη μαστοριά στο στόμα του.

Είναι πράγματι ικανότητα να εξιστορεί κάποιος με την γλώσσα, διαφορετική ικανότητα να γράφει με την πένα. Τέχνη αληθινή. Σε μαγεύει ο γραφιάς εκείνος με το ταλέντο να μεταφέρει πράγματα στον αναγνώστη που τον κάνουν πιο πλούσιο, καλύτερο.

Το χάρισμα είχε ο Αμερικανός Samuel Langorne Clemens, μέγας συγγραφέας με το ψευδώνυμο Mark Twain. Υπέγραψε μυθιστορήματα που σίγουρα θα μείνουν αγαπημένα στους αιώνες. Οι Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ, 1876, οι Περιπέτειες του Χάκλμπερυ Φυν, 1885, Ο Πρίγκηψ και ο Φτωχός, 1881, Ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην Αυλή του Βασιλιά Αρθούρου, 1889. Αναφέρω τα πιο γνωστά και μεταφρασμένα στην Ελλάδα από τα πολλά που έγραψε ο Μαρκ Τουαίην. Φτωχόπαιδο γεννήθηκε σα σήμερα στις 30 Νοεμβρίου, το 1835.

Πιτσιρικάς έχασε τον πατέρα του και υποχρεώθηκε να κάνει δουλειές του ποδαριού. Οτιδήποτε. Οι εμπειρίες που πλούτισαν τη ζωή του έδειξαν το δρόμο του. Οδηγός σε ατμόπλοιο στο Μισισίπι. Γραμματικός δίπλα στον κυβερνητικό γραμματέα αδελφό του. Ανθρακωρύχος. Τελικά, από τα 29 του χρόνια άρχισε να βγάζει το ψωμί του ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Πέθανε Απρίλιο του 1910.
Αξιοσημείωτο. Ο άνθρωπος κέρδισε πολλά χρήματα από τα μυθιστορήματα του. Κι όμως χρεοκόπησε. Έμεινε ταπί. Γιατί; Ήξερε να γράφει, δεν ήξερε να διαχειρίζεται τα λεφτά του. Γιατί; Τον τραβούσε το γράψιμο, είχε αποστροφή στο χρήμα. Ούτε ήξερε να κερδίζει τα δολάρια. Απλά τα πακέτα ερχόντουσαν μόνα τους, διότι πουλούσαν οι ιστορίες του.
Δίνω μια ενδεκάδα, επιλογής αποδυτηριάκια, από ατάκες του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος στην προσωπική του ζωή ήταν ο ορισμός του σαρκασμού:
- Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που τρώει χωρίς να πεινάει, πίνει χωρίς να διψάει και μιλάει χωρίς να έχει τίποτα να πει.
- Ο παράδεισος βρίσκεται εκεί που είναι η Εύα.
- Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί.
- Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευσή μου.
- Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.
- Να πας στον Παράδεισο για το κλίμα και στην Κόλαση για την παρέα.
- Βαθιά μέσα του, κανένας άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να έχει σε μεγάλη υπόληψη τον εαυτό του.
- Πολιτισμός είναι ο ασταμάτητος πολλαπλασιασμός μη αναγκαίων αναγκών.
- Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές.
- Η μεγαλύτερη φάρσα που έκανε ο Θεός στην ανθρώπινη φυλή είναι η απαίτηση μια γυναίκα κι ένας άντρας να ζουν μαζί παντρεμένοι.
- Ας βρίζουμε όσο ακόμα μπορούμε, επειδή στον Παράδεισο το πιθανότερο να μη μας το επιτρέπουν.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΟΧΙ ΕΣΥ