ΤΥΧΕΡΟ ΤΟ ΒΟΔΙ... , ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!

 

Γλυκέριος. Πώς θα σου φαινότανε να φόραγες αυτό το όνομα. Ακριβώς, το 'πιασες. Όνομα είναι το Γλυκέριος, όπως και το Γλυκερός. Διαφορετικό αυτό. Και τα δυο παραπέμπουν στη γλύκα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πράγματι είναι γλύκας εκείνος που τον βαπτίσανε Γλυκέριο και Γλυκερό. Το όνομα δεν σε φτιάχνει στα μέτρα του, στο νόημά του. Μήπως πέσεις πάνω σε κάποια Γλυκερία στο όνομα και το κορίτσι να 'ναι σκέτο φαρμάκι, να την πατήσεις αν σταθείς μονάχα στο... όνομά της.

Άγιος είναι ο Γλυκέριος και γιορτάζει σήμερα 3 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν κι άλλα ονόματα σήμερα στο χριστιανικό εορτολόγιο, όμως αποφάσισα να κάνω σεφτέ με τον φουκαρά, τον πάμφτωχο γεωργό με το όνομα Γλυκέριος.

Το όνομα Γλυκέριος θα το συναντήσεις σε μοναχούς, αλλά και σε ιεράρχες της Εκκλησίας, Γλυκέριος ήταν κι ένας αυτοκράτωρ Ρωμαίος, τον 5ο αιώνα. Ο αγρότης, του οποίου τιμάται η μνήμη του, αγιοποιήθηκε διότι τον σκότωσαν, διότι ήταν φανατικός χριστιανός και δεν άλλαζε την πίστη του.

Στη φυλακή είχανε χώσει τον άγιο Γεώργιο και από το κελί του έκανε θαύματα. Ε, τι σόι άγιος ήταν αν δεν θαυματοποιούσε. Έτσι που λες, κονομάγανε μέσω του Γεωργίου οι δεσμοφύλακες που άφηναν στη ζούλα όσους ψάχνανε ένα θαύμα από τον άγιο.

«Θα πάω κι εγώ στον άγιο, να τον δω στη φυλακή...» σκέφθηκε ο Γλυκέριος. Τι συμβαίνει, τον ρώτησε ο Γεώργιος. «Ψόφησε το βόδι μου...». Είσαι δικός μας, τον ρώτησε ο φυλακισμένος άγιος. Είσαι χριστιανός; «Πολύ χριστιανός!» απαντάει ο Γλυκέριος. Ε, τότε τράβα στο χωράφι σου, σε περιμένει ζωντανό το βόδι σου.

- Αποδυτηριάκια, μας κάνεις πλάκα; Μας βρήκες μπόσικους και μας σερβίρεις παραμυθάκια για τα παιδάκια;

Άπιστε, σου μεταφέρω τι γράφουν τα κιτάπια της αγιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΞΟΜΑΝΟΥΣ ΓΟΥΝΤΥ ΑΛΕΝ