Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΙΗΣ

 

Δέκα πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της πήρε το βαθμό του αρχιπλοιάρχου και εννέα χρόνια αργότερα έκαναν ναύαρχο την γυναίκα που έφτιαξε τον πρώτο αυτόματο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Γκραίης Χόπερ, παγκοσμίως καταξιωμένη για όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, γεννήθηκε σα σήμερα 9 Δεκεμβρίου, το 1906.

Τα νούμερα, δηλαδή οι χρονολογίες στα ανθρώπινα επιτεύγματα έχουν τη σημασία τους. Προσφέρουν μια σπίθα Ιστορίας στην καθημερινότητα της ζωής που επηρεάζεται από τις εφευρέσεις και την τεχνολογία, όχι από τη θρησκεία και την όποια πολιτική ιδεολογία, το όποιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό μεγαλείο.

Συμπαθητική πιτσιρίκα η Αμερικάνα Γκραίης, με έξυπνα και ήρεμα μάτια, δεν ήταν σέξυ, αλλά όχι και για πέταμα. Σ’ αυτήν, άλλωστε, από τότε που σπούδαζε μαθηματικά δεν υπήρχαν στην ατζέντα της το σεξ και τα γκομενιλήκια. Έγινε η πιο διάσημη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Του Πολεμικού Ναυτικού.

Πήρε σύνταξη, την αποχαιρέτησε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και συνέχιζαν να την προαγάγουν διότι αναγνώριζαν την επινόηση της το 1952 με τον κομπάηλερ, τον μεταγλωττιστή. Μέχρι τότε οι προγραμματιστές έδιναν απειράριθμες εντολές σε κώδικα δυαδικό, για κάθε νέο πρόγραμμα. Με μια γλώσσα μηχανής από 0 μέχρι 1 ήταν σα την χελώνα να ανταγωνιζόταν δρομέα ταχύτητας. Σπρήντερ ήταν η εφεύρεση της Χοπερ.

Η Γκραίης είπε την μεγάλη κουβέντα: «Ό,τι δεν έγινε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί στο μέλλον!». Έφτιαξε κόλπο που θα γλύτωνε τους προγραμματιστές από την υποχρέωση να περιορίζονται σε δυαδικό κώδικα. Με τον κομπάηλερ στον υπολογιστή αποφεύγονταν τα λάθη και εξοικονομούνταν χρόνος.


Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΚΥΡΑ ΜΟΥ!