Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ

 

'Θα με πυροβολήσουν σε 3 ημέρες οι στρατιώτες του Θεού'' είπε στον εραστή του, τον μεγάλο συγγραφέα Ζαν Κοκτώ. Τι είναι αυτά που λες, αγόρι μου, προσπάθησε να του δώσει κουράγιο ο άλλος. Ο Ρεϋμόν Ραντιγκαί επέμενε: «Η διαταγή δόθηκε, την άκουσα με τα αυτιά μου».

Έτσι έγινε. Μετά από τρεις ημέρες, σα σήμερα στις 12 Δεκεμβρίου, πέθανε ο 20χρονος Ρεϋμόν από τυφοειδή πυρετό. Ίσως παραμιλούσε για «στρατιώτες του Θεού» επειδή στα τελευταία του είχε τρομοκρατηθεί, ότι θα τον τιμωρήσει ο Θεός για τη γεμάτη καταχρήσεις ζωή του.

Ταλαντούχος ο Raymond Radiguet. Από πιτσιρικάς έγινε δεκτός στις παρέες της πνευματικής ελίτ του Παρισιού. Αραγκόν, Μπρετόν, Πικάσο, Στραβίνσκι, Κοκτώ βέβαια, κι άλλα χαρισματικά ρεμάλια. Στα 15 του εξέδωσε ποιητικές συλλογές. Έγραψε κι ένα θεατρικό έργο. Με τα δύο μυθιστορήματα του, αυτά μόνο πρόλαβε, ήθελε να γίνει ένας άλλος καταραμένος Αρθούρ Ρεμπώ. Με το τόσο σύντομο πέρασμα από τη ζωή δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον ποιητή σε κραιπαλισμό.

Τα έκανε όλα ο Ρεϋμόν. Δώστου σκανδαλώδη ζωή και ερωτικές περιπέτειες και πάρτου τη ψυχή. Στο ξεκίνημά του ήταν μανιώδης αναγνώστης! Διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε και μετά άρχισε να γράφει, να γράφει, να γράφει.

Στο μυθιστόρημα “Ο Διάβολος στο Κορμί” ένας 16χρονος εν καιρώ πολέμου πέφτει σε έρωτα κολασμένο με 19χρονη παντρεμένη της οποίας ο άνδρας της είναι στο μέτωπο. Στην ταινία, την πρώτη που γυρίστηκε, τον άπειρο και τρελαμένο εραστή υποδύεται ο μέγιστος ζεν πρεμιέ του γαλλικού θεάτρου, ο Ζεράρ Φιλίπ.

Στο άλλο μυθιστόρημα, «Ο Χορός του Κόμη Ντ' Ορζέλ» ο συγγραφέας υποστηρίζει την αγνή φιλία δύο ανδρών αλλά και την ερωτική σχέση του ενός με την σύζυγο του άλλου. Δύσκολα θέματα, ακανθώδη ζητήματα που ο 19χρονος Ρεύμόν φιλοδοξούσε να τα διαχειριστεί ως λογοτέχνης, επηρεασμένος από τα βιώματα της προσωπικής του ζωής.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ