Ο Χατζιδακις την εστειλε στην Eurovision

 

Η Μαρίζα Κωχ είναι από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 30 περίπου προσωπικούς δίσκους. Ήταν η πρώτη σοβαρή περίπτωση καλλιτέχνιδας που «σκάλισε» και πρόβαλε την Ελληνική μουσική παράδοση.

Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, βάζοντας ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Επίσης να πω, ότι η μουσική της όταν έγραφε λαϊκά φέρει επιρροές από το έργο των μεγάλων λαϊκών συνθετών.

Γεννήθηκε σαν προχθές 14 Μαρτίου, το 1944, στην Αθήνα, από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, μέλος του Γερμανικού στρατού κατοχής. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια στη Σαντορίνη όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Από τη δεκαετία του ΄70 άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, και την Αφρική ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν από τις πρώτες ethnic τραγουδίστριες της world music.

Το 1976, με «παραγγελία» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνέθεσε μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετείχε με το τραγούδι αυτό στο διαγωνισμό της Eurovision που έγινε στη Χάγη. Το 1980 υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίστηκε στην…

Η συνέχεια εδώ... nikosonline.gr