ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΤΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ...

 

Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Κάθε χρόνο σα σήμερα στις 21 Μαρτίου, από το 1998, σύμφωνα με απόφαση της UNESCO, που έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του πρέσβη στον εν λόγω διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ, του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Η ιδέα ήταν του Έλληνα συγγραφέα Μιχάλη Μήτρα (1944-2019).

Τι είναι ποίηση. Όχι μόνο αυτό που γράφεται, οι έμμετρες αράδες από τη σκέψη και το χέρι του ποιητή. Λειτουργεί την ποίηση, λέω εγώ, κι εκείνος που δεν βάζει στο μελάνι καλαμάρι, αλλά βλέπει ποίηση, αισθάνεται τον ποιητή μέσα του. Όταν τον αγγίξει ο θρήνος του αγέρα. Όταν θαυμάζει το παρθένο στήθος γυναίκας. Όταν αντικρύζει τον προβληματισμό του μαύρου σύννεφου. Όταν μυρίζει το χώμα μετά τη βροχή. Ποιητής είναι κι αυτός χωρίς να γράψει ένα στίχο.

Τι είναι ποίηση; Να, τι είπαν κάποιοι ονομαστοί...

- Ένα ποίημα ποτέ δεν τελειώνει. Απλώς εγκαταλείπεται.- Πωλ Βαλερί.

- Ποίημα που βελτιώνεται με τις εξηγήσεις του δημιουργού του, κακώς είχε δημοσιευτεί.- Άρτσιμπαλτ Μακλίς.

- Η ευτυχία δεν φέρνει ποίηση.- Κική Δημουλά.

- Η ποίηση δεν έχει καθόλου χρήμα, αλλά και το χρήμα δεν έχει καθόλου ποίηση.- Ρόμπερτ Γκραίηβς.

- Ο ποιητής στην Ιστορία είναι θεϊκός. Ο ποιητής της διπλανής πόρτας αστείος.- Μαξ Ήστμαν.

- Ο πρώτος άνθρωπος που συνέκρινε τα μάγουλα μιας γυναίκας με τα τριαντάφυλλα ήταν προφανώς ποιητής. Ο πρώτος που το επανέλαβε ήταν προφανώς ηλίθιος.- Σαλβαντόρ Νταλί.

- Το να εκδίδεις ένα βιβλίο με στίχους είναι σαν να πετάς ένα ροδοπέταλο στο Γκραν Κάνυον και να περιμένεις ν' ακούσεις την ηχώ του.- Ντον Μάρκουις.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΤΤΙΚ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ