Την χτυπουσε μεχρι να δει αιμα

 

Την αγαπάμε, την λατρεύουμε, οι ερμηνείες της μας καθηλώνουν, παίζει εκπληκτικό πιάνο και τραγουδάει σπαρακτικά, όμως είμαι σίγουρος πως δεν ξέρουμε τίποτα γι΄  αυτήν την σπουδαία καλλιτέχνιδα. Ούτε για την ζωή, ούτε για τον ψυχισμό της

Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 4 ετών. Άρχισε με Μπαχ και ήθελε να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πιανίστα της κλασσικής μουσικής. Από ανάγκη βρέθηκε να παίζει jazz και να τραγουδάει… μέχρι που στην δεκαετία του ΄60 τα «κλώτσησε»  όλα και στρατεύτηκε. Τραγουδούσε μόνο πολιτικά τραγούδια και τραγούδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Νίνα Σιμόν (Eunice Kathleen Waymon) γεννήθηκε  21 Φεβρουαρίου 1933 στην πόλη Tryon της Νότιας Καρολίνας, ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά πολυμελούς οικογένειας. Από τα 4 της ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην εκκλησία της περιοχής μέχρι που την άκουσαν δύο δασκάλες, δύο λευκές γυναίκες, και ανέλαβαν να την διδάξουν. Κλασσική μουσική.

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών η οικογένεια μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Φτωχή οικογένεια, δεν είχαν τα μέσα για να συνεχίσει η κόρη τους τις σπουδές της στο πιάνο και οι αιτήσεις για υποτροφία (στο Curtis Institute) απορρίφθηκαν. Η ίδια είχε πει λόγω φυλετικών διακρίσεων. Και να σας πω επίσης πως το 2003, λίγες μέρες πριν πεθάνει, το Curtis Institute of Music της απένειμε τιμητικό δίπλωμα.

Για να βοηθήσει την οικογένεια της έπιασε δουλειά σε ένα μπαρ στο Ατλάντικ Σίτυ. Η μητέρα της ήταν κάθετα αντίθετη, και έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της για να δουλεύει κρυφά. Ονομάστηκε Nina SimoneTo "Νίνα" (στα ισπανικά "κορίτσι") ήταν το παρατσούκλι της, και το "Σιμόν" προήλθε από το όνομα της…

 

Η συνέχεια και το βίντεο εδώ….nikosonline.gr