I CAN' T GET NO SATISFACTION, ΓΑΜΩΤΟ ΜΟΥ!

 

Η μεγάλη και αξεπέραστη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Αυτή των σίξτυς. Η δεκαετία της σεξουαλικής απελευθέρωσης, των χίπυς, των μπίτνκ, του γαλλικού Μάη του '68, και των αθάνατων τραγουδιών από τα ροκ συγκροτήματα.

Ο Μικ Τζάγκερ μουσική και ο Κηθ Ρίτσαρντς στίχους φτιάχνουν το satisfaction. Το I can’t get no satisfaction. Κόλαση. Το 1965 στην Αγγλία είναι η απόλυτη κοινωνική πρόκληση τέσσερις αληταράδες μουσικοί, κάποιοι Rolling Stones να τραγουδάνε στίχους με σεξουαλικά υπονοούμενα. Το Satisfaction τρώει κόκκινη κάρτα και παίζεται μόνο από πειρατικούς σταθμούς. Να, που αυτό το τραγούδι καθιέρωσε το συγκρότημα και κατέχει την δεύτερη θέση στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

I can’t get no satisfaction
I can’t get no satisfaction
‘Cause I try and I try and I try and I try
I can’t get no, I can’t get no...

Δεν βρίσκω ικανοποίηση
Δεν βρίσκω ικανοποίηση
Παρ΄ό,τι προσπαθώ, προσπαθώ, προσπαθώ, προσπαθώ
Δεν την βρίσκω, δεν την βρίσκω.

Σα σήμερα 6 Ιουνίου, το 1965, πρωτοκυκλοφόρησε το Satisfaction, κομμάτι θρυλικό που ακόμα και στις μέρες μας... ακούγεται. Σα να γράφτηκε χθες, όχι πριν από μισό αιώνα και βάλε. Ο Mick Jagger λέει:

- Όταν το έγραψα, άλλαζα συνέχεια γκόμενες και ίσως αυτό επηρέασε το ύφος του τραγουδιού. Έγραψα το Satisfaction στον ύπνο μου. Το ονειρεύτηκα. Δεν θα είχα ιδέα ότι το σκέφτηκα, αλλά ευτυχώς, δίπλα μου, υπήρχε ένα μικρό κασετοφωνάκι. Το περίεργο ήταν, όταν ξύπνησα το πρωί και κοίταξα το κασετοφωνάκι, είδα πως η κασέτα είχε τελειώσει. Πάτησα το rewind και ακούστηκε το Satisfaction. Θυμάμαι πως το είχα παίξει σε ακουστική κιθάρα. Θυμάμαι επίσης, ότι η κασέτα είχε το τραγούδι και μετά σαράντα λεπτά ροχαλητό. Ήταν μόνο ο σκελετός του κομματιού. Τον έγραψα και μετά με πήρε ο ύπνος, χωρίς να πατήσω στοπ.

Δεν υπάρχει στοπ στη ζωή του σερ πλέον Μικ Τζάγκερ, που γεννήθηκε 26 Ιουλίου το 1943 και συνεχίζει να γράφει τραγούδια, να δίνει συναυλίες και να κάνει παιδιά.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑ