Αντονι Γκαουντι: Τον πατησε το τραμ…

 

Η αρχιτεκτονική παρακαταθήκη του Γκαουντί έγκειται στο ότι κατάφερε να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου κάθε του κτίριο. Από τα θεμέλια μέχρι τα παραθυρόφυλλα κι από τα κάγκελα μέχρι τα πόμολα. Εκτός από πάρκα, σχολεία, οικίες και καθεδρικούς ναούς, σχεδίασε και έφτιαξε έπιπλα, κιγκλιδώματα και σιδερένια αντικείμενα χωρίς ποτέ του να επαναλάβει ένα σχέδιο του.

Κάθε κτίριο του Γκαουντί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Άλλωστε, αυτό είναι και το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τους άλλους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει πάνω από 90 χρόνια από τον θάνατο του, κάνει τον κόσμο να μη βαριέται ποτέ να απολαμβάνει και να θαυμάζει όλα όσα σχεδίασε και κατασκεύασε.

Ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí - σωστή προφορά Γκαουδί), γεννήθηκε σα χθες στις 25 Ιουνίου, το 1852, και πέθανε 10 Ιουνίου 1926. Ήταν σημαντικός Ισπανός (από την Καταλονία) αρχιτέκτονας του κινήματος του μοντερνισμού. Γεννήθηκε σε ένα χωριό έξω από την Ταραγόνα της Ισπανίας και σ΄όλη την διάρκεια της ζωής του υπέφερε από αρθρίτιδα, η οποία τον εμπόδιζε να πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο. Αντ’ αυτού, ο μικρός Άντονι περνούσε τις ώρες του στο σπίτι του παππού του παρατηρώντας την φύση σε όλες της τις εκφάνσεις. Στο σχολείο αρίστευσε στη Γεωμετρία, στη Μουσική και στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία μιλούσε σχεδόν άπταιστα. Όταν όμως…. 

 Διαβάστε την συνέχεια και δείτε τα 10 καλύτερα έργα του, εδώ...nikosonline.gr