ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ!

 

Διαβάζεις τι έχει πει για τον έρωτα και την γυναίκα και αρνήσαι το γεγονός. Ότι πέθανε. Όχι, δεν πεθαίνουν αυτοί οι εκλεκτοί άνθρωποι. Δεν πεθαίνει το πέρασμα τους από τη γή. Τα πατήματα τους, δηλαδή οι σκέψεις τους, οι ματιές τους στη φύση των πραγμάτων είναι αιώνιες. Χαράζουν το βλέμμα και σ' εμάς που δεν γεννηθήκαμε με το χάρισμα να διαβάζουμε τα σημάδια ζωής.

Το όνομά του δεν παίζει στο πόπολο. Λες “Τάκης” και σίγουρα οι 99 στους 100 θα πουν “Ποιος Τάκης;” Έλα, όμως, που είναι ένας τεράστιος καλλιτέχνης. Πρωτοπόρος. Παγκόσμια αναγνωρισμένος. Με δεκάδες, με εκατοντάδες έργα του, που τα συναντάς στα μουσεία του κόσμου και, βέβαια, σε συλλογές ιδιωτικές.

-Δεν τους γουστάρω αυτούς που αγοράζουν γλυπτά μου…

Πιάσε μια ατάκα του, έτσι, για πρώτη γεύση του Παναγιώτη Βασιλάκη, του διάσημου ''Τakiς”, ονομαστή μούρη στο σύγχρονο εικαστικό στερέωμα, το πολύ προχωρημένο.
Το κείμενο σήμερα είναι από το αρχείο της σελιδας μας και το επαναφέρω με αφορμή τη γνωστοποίσηση σήμερα ότι πέθανε ο Έλληνας γλύπτης στα 94 του. Ο Τάκις γεννήθηκε 25 Οκτωβρίου το 1925.
Τον ''γνώρισα'' σε συνέντευξη του, πριν 35 περίπου χρόνια. Διάβαζα τι έλεγε και πάθαινα. Να μιλάει για επώνυμες γυναίκες με τρόπο θεϊκό, να “βλέπει” επάνω τους αυτά που οι 101 στους 100 ούτε καν φαντάζονται. Ότι η κόρη του ματιού της τάδε ηθοποιού π.χ. παραπέμπει σε αρχαία θεά της Αιγύπτου,, ότι οι βλάκες είναι άνθρωποι επικίνδυνοι.

Θεμελιωτής “της κινητικής τέχνης”, όπως χαρακτηρίζεται στη δουλειά του ο γλύπτηςΤakiς με δημιουργίες που φωτίζονται, θερμαίνονται, μαγνητίζονται. με τη χρήση υλικών τα οποία ευνοούν την υδροδυναμική και ηλεκτρομηχανική κίνηση. Αυτοδίδακτος. Με πειραματισμούς και ιδέες έξω από τα όρια της συμβατικής γλυπτικής,

Λάτρης του γυναικείου φύλου ο Τάκις. Αυτοδίδακτος και σ' αυτόν τον τομέα. Αλλεργικός απέναντι στην οικογένεια, θέλει δίπλα του γυναίκες νέες, το πλαφόν του είναι 25 χρόνια, όχι πιο...ηλικιωμένες.

ΔΙΝΩ τις απαντήσεις του καλλιτέχνη σε δύο από τις ερωτήσεις της Ελένης Ψυχούλη, σε συνέντευξη στο Βήμα, το 2016.

- Κοιτάζοντας πίσω, ποιος ήταν ο μεγαλύτερος έρωτάς σου;

''Έχω ερωτευτεί όλες τις γυναίκες με τις οποίες έχω πάει και, πίστεψέ με, δεν ήταν καθόλου λίγες. Από μια ημέρα μέχρι κάποια χρόνια, δεν έχει σημασία. Ένας άντρας, όμως, ό,τι κι αν κάνει, δεν είναι ποτέ αρκετός για μια γυναίκα. Ακόμη και όταν ήμουν παντρεμένος, άφηνα την γυναίκα μου ελεύθερη να εκφραστεί σεξουαλικά με όποιον τρόπο της άρεσε. Έτσι βέβαια, κέρδιζα και εγώ τη δική μου ελευθερία''.

-Τώρα που πλέον απέχεις από το σεξ, τι αναπολείς από το παρελθόν;

''Μέχρι να πεθάνεις δεν σταματάς να ερωτεύεσαι. Όταν, όμως, φτάσεις σε μια ηλικία όπου δεν μπορείς πια να λειτουργήσεις ερωτικά, τότε καλείς σε βοήθεια τη μνήμη σου. Όλες τις δυνατές στιγμές που έχεις ζήσει. Και αυτό σε ικανοποιεί απόλυτα. Κάθε βράδυ, προτού κοιμηθώ, αλλάζω και παρτενέρ στο μυαλό μου. Και ξανακάνω έρωτα το ίδιο δυνατά με τις γυναίκες που μαζί τους μοιράστηκα συγκλονιστικές στιγμές''.

Takis, ένας κοσμοπόλιταν Έλληνας. Και πέραν της υψηλής αξίας της καλλιτεχνικης δημιουργίας του, όταν ανοίγει το στόμα του αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα του ξεχωριστού ατόμου. Θέλω να πω ότι πεινάμε για κουβέντες με ψαχνό. Με σκέψεις. Με αλήθειες, έστω ιδιωτικές, προσωπικές, όχι απαραίτητα οικουμενικού περιεχομένου. Κουβέντες που βγαίνουν αβίαστα από άτομα καταδικασμένα να μη μπορούν να ξεφύγουν από τα δεσμά της... ελευθερίας τους. Ναι, δεν είναι θέμα επιλογής σε κάποιους, είναι η δύναμη της φύσης τους που τους προστάζει να σκέπτονται ελεύθερα, να εκφράζονται αδίστακτα.
Ένας ακόμα λόγος της γήινης ανεξαρτησίας του Τάκη και της πνευματικής του ελευθεριότητας είναι ότι λειτουργούσε καλλιτέχνης. Γλύπτης. Ξεκίνησε να δουλεύει με το γύψο. Είναι παγκόσμιος. Άνοιξε δρόμους στην τέχνη του, έφτιαξε έργα που ''μιλάνε'', που κινούνται, που γεννάνε φως αυτός ο λάτρης του ήλιου.

Να περάσουμε στο παρασύνθημα... Να, ένα απόσπασμα από συνέντευξή του στην κυρία Ελένη Ψυχούλη.
-Προτιμάς τις αντρικές ή τις γυναικείες φιλίες;

Για να κάνω φίλο μου έναν άντρα πρέπει να είναι αφενός μεν συμφιλιωμένος με τη γυναικεία πλευρά του, αφετέρου δε να μου αρέσει και αισθητικά. Σε αυτό ακολουθώ την επικούρεια άποψη. Διαφορετικά, τους άντρες τους βαριέμαι. Και όσο για τον μύθο που λέει πως οι γυναίκες είναι άπιστες στις φιλίες τους, δεν συμφωνώ. Αυτά τα διαδίδουν οι άντρες, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορετικότητα της γυναίκας, την οποία συγκρίνουν με τον εαυτό τους. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η γυναίκα είναι η ίδια η Φύση. Γεννάει, όπως η γη τα δέντρα, γι’ αυτό είναι διαφορετική από τον άντρα τόσο στις σχέσεις όσο και στον ερωτισμό της. Πίσω από κάθε γυναικείο ελάττωμα όπως και πίσω από κάθε χωρισμό κρύβεται πάντα ένα αντρικό σφάλμα.

-Λένε ότι οι γκέι είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικών.

Άμα τις κατανοούν τόσο καλά γιατί δεν τις παντρεύονται; Όταν καταλαβαίνεις μια γυναίκα δεν γίνεται να μην την ποθείς και ερωτικά. Εξάλλου εγώ δεν πιστεύω σε αυτές τις ετικέτες και στους σεξουαλικούς διαχωρισμούς που έχει δημιουργήσει ο μονοθεϊσμός. Ο άνθρωπος είναι πανσεξουαλικό ον και μέσα του κρύβει όλων των ειδών τις ερωτικές επιθυμίες. Στην αρχαιότητα, όπου ο καθένας μπορούσε να εκφράσει τον ερωτισμό του μέσα από τα ιερά μυστήρια, δεν υπήρχαν αυτοί οι διαχωρισμοί, όπως δεν υπήρχαν και οι ψυχολόγοι.

-Πόσο έχει επηρεάσει ο έρωτας τη δουλειά σου;

Ολοκληρωτικά. Όταν δεν είμαι ερωτευμένος, δεν μπορώ να δουλέψω. Δεν μπορώ να λειτουργήσω σε κανένα επίπεδο. Είμαι ερωτευμένος, βέβαια, δεν σημαίνει πως πάω απαραίτητα και στο κρεβάτι.

-Έχεις κάνει θυσίες για τον έρωτα;

Είναι πολύ σκληρό να επεμβαίνεις στη ζωή του άλλου. Λένε πως οι γυναίκες καταπιέζουν τους άντρες και τους ζητούν πολλά. Στην ουσία αναγκάζονται να παρέμβουν γιατί είναι πιο έξυπνες από τους συντρόφους τους. Άμα ο άλλος δεν σε καταλαβαίνει, τον εκδικείσαι παρεμβαίνοντας στη ζωή του.

-Τι κοιτάζεις πρώτα σε μια γυναίκα;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα σημερινά κορίτσια είναι που έχουν ως πρότυπό τους τα μοντέλα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αντιερωτικό από ένα μοντέλο. Κάθε γυναίκα διαθέτει κάτι που θα σε εμπνεύσει σεξουαλικά. Παλαιότερα, σε κάποιο μπαρ, οι φίλοι μου μου έλεγαν: «Μα τι της βρίσκεις αυτής, ρε Τάκι, όταν μπορείς να έχεις την ωραιότερη γυναίκα εδώ μέσα;». Εγώ, πάλι, μπορεί να εστίαζα σε δύο ωραία στήθη, σε έναν κώλο που απέπνεε έναν ερωτισμό, χωρίς να βλέπω το υπόλοιπο. Εμπνέεσαι από δύο ωραία στήθη αλλά ερωτεύεσαι το σύνολο.

-Ποιες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες που έχεις γνωρίσει;

Οι very intelligent, my dear. Όταν γνώρισα τη Σιμόν Σινιορέ ήταν ήδη μεγάλη και χοντρή. Θα μπορούσα όμως να πάω μαζί της γιατί αυτή η γυναίκα έλαμπε ολόκληρη από την ευφυΐα της. Λάτρευε τον Μοντάν και όταν εκείνος πήγε με τη Μονρόε, χαρακτήρισε το γεγονός «μικροατύχημα». Αυτό σημαίνει ευφυΐα.

-Τι είναι το τέλειο σεξ;

Ο πραγματικός ερωτισμός ξεπερνά τη γήινη, την ανθρώπινη διάσταση ενός ζευγαριού και το φέρνει σε επαφή με ένα άλλο, υπερκοσμικό επίπεδο. Απόλυτο σεξ είναι το άφατο, το αόρατο, το υπερσωματικό. Και αυτή η απογείωση συμβαίνει μόνον όταν υπάρχει καταστροφικό πάθος. Όταν ο ένας θέλει να φάει τον άλλον. Το απόλυτο σεξ στο τέλος συναντιέται με τον θάνατο.

- Ποιο είναι το όπλο για να λύσει κανείς τα προβλήματά του στη σύγχρονη κοινωνία;

Ο εγκέφαλος. Από την πολιτική μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μάθουμε όλοι να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας. Να σχεδιάζουμε τη ζωή μας όπως εμείς τη θέλουμε και όχι όπως μας επιβάλλει η κοινωνία. Η λύτρωση στον σύγχρονο κόσμο που έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι της συλλογικότητας είναι οι ατομικές λύσεις.

-Θα υπάρξει καλύτερο μέλλον σε αυτόν τον κόσμο;

Μόνο αν επιστρέψει η μητριαρχία και οι γυναίκες κλείσουν τους άντρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η γυναίκα είναι η Φύση και αποκλείεται να τη βλάψει. Ο άντρας είναι απλώς ένα μόριό της, μια σταγόνα σπέρμα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΚΟΜΕΝΑ