ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ JAMES BOND

 

To 1962 γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή τον μυθιστορηματικό πράκτορα James Bond και δεν υπήρχε άνθρωπος να προβλέψει τη συνέχεια. Ότι ο ήρωας μιας σειράς κατασκοπικών διηγημάτων θα εξελισσόταν σε θρυλική φιγούρα του σινεμά και ότι θα ακολουθούσαν άλλα 23 τζαιημσμπονίστικα φιλμ. To πρώτο ήταν το ''Δόκτωρ Νο'', με τον Σκωτσέζο Σων Κόνερυ (1930). Το ''Τζαίημς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Δόκτωρος Νο''. Το 25ο έργο θα βγει στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2020 με τον έβδομο κινηματογραφικό James Bond, τον Άγγλο ηθοποιό Ντανιέλ Κρεγκ (1968). Όλοι, από τον Κόνερυ μέχρι τον Κρεγκ, οι ηθοποιοί που έπαιξαν τον very British τζέντλεμαν πράκτορα είναι Βρετανοί.

Ian Lancaster Fleming. Αυτό είναι το όνομα του Άγγλου συγγραφέα που εμπνεύστηκε τον James Bond, οι ιστορίες του οποίου είχαν μεγάλη επιτυχία πριν τον ανακαλύψει ο κινηματογράφος. Ένας τύπος του καλού κόσμου, που δεν κατάφερε τίποτα στη ζωή του, μ' ό,τι καταπιάστηκε έπιασε εξάρες όταν άρχισε να γράφει βιβλία κατασκοπίας, με ήρωα τον Τζαίημς Μποντ.

- Bond, James Bond...

Και πίνει το μαρτίνι χτυπημένο, όχι ανακατευτό (στη φώτο, το ποτό ανάμεσα στον Ντανιέλ Κρεγκ και την γκόμενα). Μαλακία του Τζαίημς Μποντ να το θέλει shaken, not stirred, χτυπημένο, όχι ανακατεμένο το μαρτίνι του και παρασύρει λανθασμένα τον κόσμο.

Από το αριστοκρατικό προάστιο του Λονδίνου, το Μαίηφαιρ ο Γιαν Φλέμιγκ με μητέρα κοσμική και πατέρα στρατιωτικό και βουλευτή του συντηρητικού κόμματος. Πήγαινε πάντα σε καλά σχολεία και το όνειρο του ήταν να κάνει καριέρα διπλωμάτη στο Φόρεϊν Οφις. Από τα έξι του χρόνια εσωτερικός σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ήτον, στο κολέγιο της Βασιλικής Στρατιωτικής Σχολής του Ναυτικού, σε ιδιωτική σχολή Κατασκοπίας. Δεν είχε καταφέρει τίποτα, παρά το σπρώξιμο της οικογένειας του, η οποία είχε άκρες στο κρατικό μηχανισμό.

Τελικά, αφού την έψαξε στη δημοσιογραφία, ακόμα και στον τραπεζικό τομέα, έγινε και βοηθός χρηματιστή, από αποτυχία σε αποτυχία, ο Γιαν Φλέμιγκ είδε το φως κοντά στον υποδιοικητή της αντικατασκοπίας του ναυτικού, το 1939. Οι εμπειρίες δίπλα στον ναύαρχο προϊστάμενο του, ιδιαίτερα στη διάρκεια του πολέμου, ήταν αρκετές για να πλουτίσουν τη φαντασία του και να γράψει μυθιστορήματα. Γεννήθηκε Μάιο του 1908 και πέθανε το 1964, σα σήμερα 12 Αυγούστου.


Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΝΙΓΗΡΙΑΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΕΙ... ΤΡΟΠΟΥΣ