WOODSTOCK, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Δεκαπενταύγουστο του 1969 ξεκίνησε το φεστιβάλ που θα άλλαζε τον κόσμο. Ένα φεστιβάλ μουσικής, που όμως ήταν πολλά παρά πάνω. Ήταν μια διαμαρτυρία για τους πολέμους, για τον ρατσισμό και τον καθωσπρεπισμό. Μια νεολαιίστικη συγκέντρωση αντικομφορμισμού, σεξουαλικής απελευθέρωσης, ειρήνης και ένα χαστούκι στο κατεστημένο.

Από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου του 1969 πάνω από 500.000 άτομα κατέκλυσαν το κτήμα του Μαξ Γιασγκούρ στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ του Woodstock. Μεγάλα ονόματα της εποχής έδωσαν το παρόν, όπως οι: Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Κάρλος Σαντάνα, Jefferson Airplane, Grateful Dead, Band, Crosby, Stills, Nash & Young, Joe Cocker, Joan Baez, The Who κ.α, και αποθεώθηκαν από το πλήθος.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1967 όταν οι πάμπλουτοι επιχειρηματίες Τζον Ρόμπερτς και Τζόελ Ρόουσμαν δημοσίευσαν μια αγγελία στη «Wall Street Journal» αναζητώντας ιδέες για έξυπνες επενδύσεις. Μεταξύ άλλων ανταποκρίθηκαν ο μουσικός παραγωγός Μάικ Λανγκ και ο Αρτ Κόρνφελντ, στέλεχος της εταιρείας Capitol. Τους έπεισαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ. Θα έδιναν 150.000 δολάρια και προσδοκούσαν κοινό 75.000 νέων. Με εισιτήριο 6 δολαρίων για κάθε ημέρα του φεστιβάλ τα κέρδη που υπολογίζονταν θα ήταν εξαιρετικά υψηλά.

Πριν από την έναρξη είχαν ήδη πουληθεί 186.000 εισιτήρια αλλά ο αριθμός όσων προσήλθαν ξεπέρασε κατά πολύ αυτό τον αριθμό. Μάλιστα, εξαιτίας της απρόβλεπτης κοσμοσυρροής δεν στήθηκαν εκδοτήρια στις εισόδους και από την πρώτη ημέρα οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην περιοχή αλλά δεν τα κατάφεραν εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους δημιούργησε προβλήματα και στη ροή του προγράμματος καθώς κάποιοι καλλιτέχνες δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ώρα τους.

Τελικά στο χώρο του φεστιβάλ έφτασαν, όπως υπολογίζεται, περίπου 500.000 άνθρωποι. Και μολονότι οι περισσότεροι ήταν τζαμπατζήδες, περίσσεψε άφθονο χρήμα και για τα απροσδόκητα έξοδα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η διοργάνωση θα γινόταν αλλού, στο μικρό χωριό Γουόλκιλ. Όταν όμως οι συντηρητικοί αγρότες - κάτοικοί του απείλησαν με «αντεπανάσταση», η τοπική Αστυνομία απαγόρευσε να διεξαχθεί εκεί το Φεστιβάλ. Η εσπευσμένη μετακίνησή του στο Μπέθελ υπερδιπλασίασε τον προϋπολογισμό, χώρια τα 50.000 δολάρια που δόθηκαν -ως ενοίκιο- στον κτηματία Μαξ Γιασγκούρ, ιδιοκτήτη της τεράστιας φάρμας.

Το Φεστιβάλ του Woodstock αποτέλεσε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής, των «παιδιών των λουλουδιών» που διακήρυτταν την αγάπη και την ειρήνη σαν τη λύση σε όλα τα ανθρώπινα προβλήματα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι… Διαβάστε την συνέχεια, μάθετε ποιοι δεν πήγαν να παίξουν στο Woodstock και γιατί, δείτε και video, εδώ...nikosonline.gr