ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

 

Δεν χρειάστηκαν περισσότερο διάστημα. Μόλις σε ενάμισυ περίπου αιώνα οι αρχαίοι Έλληνες, αυτή η τεράστια φυλή, παρά τα αδιόρθωτα μειονεκτήματά τους, έδωσαν κάποιες από τις πιο ονομαστές μάχες της Ιστορίας. Της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η κουβέντα έχει το νόημα της, αναφερόμενοι σήμερα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος. Εάν κάποιος δεν το πιάνει, κανένα πρόβλημα να βάλουμε το πράμα στη θέση του.

Από τους πολέμους των Ελλήνων και μ’ αυτούς τους πολέμους γεννήθηκε η κυριαρχία τους στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο. Κυριαρχία πολιτική, πολιτιστική, στρατιωτική. Βεβαίως και βεβαιότητα οικονομική.

«Πόλεμος Πατήρ Πάντων». Η μεγάλη κουβέντα του Ηράκλειτου, του λεγόμενου «Σκοτεινού φιλοσόφου». Περιόρισαν, για λόγους... συντομίας, σε ατάκα τριών λέξεων τη σοφία του Μικρασιάτη. Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, είπε ο Ηράκλειτος από την Έφεσο, αριστοκρατικής οικογένειας, που γεννήθηκε το 544 και πέθανε το 484.

Οι Αθηναίοι είναι οι πρώτοι καπιταλιστές, σίγουρα και οι πρώτοι ιμπεριαλιστές της ανθρώπινης Ιστορίας. Και όπως όλοι στη συνέχεια που το ΄βαλαν σκοπό να γίνουν πλανητάρχες, από τους Ρωμαίους μέχρι σήμερα τους Αμερικάνους, στήριξαν τον επεκτατισμό τους στην πολεμική υπεροπλία τους.

Η Ιστορία τράβηξε στο δρόμο που ξέρουμε μετά την ήττα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας της τότε πλανηταρχίας Περσίας. Σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, το 480. Από τις μεγάλες, λοιπόν, μάχες των Ελλήνων μπήκαν τα θεμέλια, οι προδιαγραφές για το πώς διεξάγονταν ο πόλεμος στους κατοπινούς αιώνες.

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς πόλεμο. Ο πόλεμος γεννάει ζωή. Τα λέμε όσο γίνεται τηλεγραφικά πλησιάζοντας το πνεύμα της κουβέντας του Ηράκλειτου, ο οποίος βέβαια δεν είναι... πολεμοχαρής, ούτε άλλωστε εννοεί τον πόλεμο στο πεδίο της στρατιωτικής μάχης. Εννοεί τον αγώνα της επιβίωσης, τον πόλεμο ζωής χωρίς όπλα, την πάλη της ύπαρξης. Να, η πλήρης κουβέντα του Έλληνα φιλόσοφου:

Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς,
Και τους μεν θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους,
Τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελεύθερους.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕ Ο ΞΕΡΞΗΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ...