ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

 

Έγραψε τραγούδια. Υποκλίνομαι στον συνθέτη που μου χαρίζει τραγούδι κι εγώ αισθάνομαι καλά, βγάζω ό,τι καλύτερο από τον εαυτό μου, με κάνει καλύτερο το τραγούδι του μουσικού, όταν το φέρνω στη γλώσσα μου, όταν το σιγομουρμουρίζω στα χείλια μου. Ο Γιάννης Σπανός είναι μέσα στους μεγάλους μας της μεταπολεμικής περιόδου.Έκανε πολλά και πολύ καλά τραγούδια.

Ήταν, λέει, ο πατέρας του λεγόμενου ''Νέου Κύματος''. Η μανία να καλουπώνεται ένα είδος μουσικής, το μπουατικό της δεκαετίας του ΄60. Ξεχωρίζω τα καλά τραγούδια απ' εκείνα που ποτέ δεν θα τραγουδούσα, όσο κι αν με παρέσυρε η καλή παρέα. Το Νέο Κύμα, κυρίως μπαλάντες, απέναντι από το λαϊκό. το ρεμπέτικο, ο πρόδρομος της ελληνικής ποπ, κάποια στιγμή και μάλλον σύντομα εξατμίστηκε. Ο Σπανός, τρυφερός και ερωτικός, μελαγχολικός και πάντα φρέσκος, παρέμεινε ζωντανός και σημερινός μέχρι σήμερα. Και δεν θα ξεχαστεί, σίγουρα για πολλά χρόνια ακόμα, γιατί τα αγαπημένα τραγούδια δεν σταματούν να 'ναι αγαπημένα απ' αυτούς που τ' αγάπησαν.
Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι, του 1964, ίσως το πρώτο του Σπανού στη δισκογραφία, στίχοι Γιώργος Παπαστεφάνου, δίσκος 45άρι, με την Καίτη Χωματά

Μια αγάπη για το καλοκαίρι
θα ’μαι κι εγώ
να σου κρατώ δροσιά στο χέρι
να σε φιλώ.
Θα μ’ αγαπάς σαν καλοκαίρι
και σαν παιδί,
μα θα μου φύγεις με τ’ αγέρι
και τη βροχή...

Πέθανε στα 85 ο Γιάννης Σπανός. Σαν με Κοιτάς... , Βροχή και Σήμερα... , Μια Κυριακή... Τραγούδια πολλά και πολυτραγουδισμένα. Δύσκολα να βρεις φωνή, αντρική και γυναικεία, να μην έκανε επιτυχία τραγούδι του Γιάννη Σπανού. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1934 στο Κιάτο Κορινθίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΧΟΑΚΙΝ ΦΟΙΝΙΞ: Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ...