ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 
Ο Γιάννης Σπανός καθιέρωσε το "Νέο Κύμα" στην δεκαετία του ΄60 και άλλαξε όλη την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού. Ήταν απ΄ τους πρώτους συνθέτες, μαζί με τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, που μελοποίησε ποιητές. Οι 3 ανθολογίες του έχουν μείνει στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Και φυσικά ήταν ο πρώτος που μελοποίησε Καββαδία. 
 
Ο Γιάννης Σπανός είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας συνθέτης από ό,τι το «κύκλωμα» μας λέει. Ο ίδιος δεν διεκδίκησε ποτέ, τίποτα. Ήταν τόσο ήσυχος άνθρωπος που περνούσε σχεδόν απαρατήρητος. Ήσυχα ξεκίνησε στο Παρίσι, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα με τους μποέμ καλλιτέχνες, ήσυχα έφτιαξε το Νέο Κύμα την εποχή των μεγάλων αλλαγών, ήσυχα δημιούργησε τις τρεις Ανθολογίες του πάνω στην ελληνική ποίηση, ήσυχα συνεργάστηκε με όλα τα πρώτα ονόματα, ήσυχα έγραψε θαυμάσια λαϊκά τραγούδια.

Ο ίδιος είχε πει σε μια παλιά του συνέντευξη: «Δεν επιδίωξα ποτέ δόξα και προβολή. Έκανα πάντα αυτό που αισθανόμουν και ποτέ μου δεν προκάλεσα. Προσωπικά, έκανα μια ενδοσκόπηση για να καταλάβω ποια είναι τα όριά μου. Ακόμα και σήμερα είμαι πολύ προσεκτικός όταν μιλάω. Αυτός είναι και ο λόγος που τσακωνόμαστε με τη φίλη μου, την Αρλέτα. Πάντα γινόταν έξαλλη που διατηρούσα χαμηλούς τόνους...».

 

  • Με την Αρλέτα είχαν σχέση λατρείας. Τη γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μαζί με τον Γιώργο Παπαστεφάνου της έδωσαν το τραγούδι "Μια φορά θυμάμαι", που κυκλοφόρησε το 1966 και έχει διασκευαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου.
  • Ο Σπανός ήταν ο πρώτος που τόλμησε να μελοποιήσει Καββαδία
  • Το 1972 ανέβηκε στο θέατρο «Μπροντγουαίη» η μουσική κωμωδία «Η γλυκιά Ίρμα», με την Έλλη Λαμπέτη να τραγουδάει για πρώτη και τελευταία φορά στη μεγάλη καριέρα της, σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.
  • Ο Γιάννης Σπανός έκανε την ενορχήστρωση για τον δίσκο "Της Γης το χρυσάφι" του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου.
  • «Με πνίγει τούτη η σιωπή»: Πολλοί νομίζουν πως πρώτη εκτέλεση είναι με την Μαρινέλλα. Κι όμως, λίγο πριν τη κυκλοφορία του δίσκου είχε γίνει ηχογράφηση με την Δήμητρα Γαλάνη, όταν ήταν 17ετών και δεν την γνώριζε κανείς. Έτσι, πρώτο κυκλοφόρησε με την Μαρινέλλα... σαν B side.
  • Όταν έκαναν την «Οδό Αριστοτέλους», ο Γιάννης Σπανός ήθελε το ομότιτλο τραγούδι να το πει ο Πάριος. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος επέμενε να το πει η Αλεξίου...

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr