ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΤΗ Η ΛΗΣΤΕΙΑ

 

Είναι γεγονός, όχι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Και συνέβη μόλις χθες ξημερώματα, όχι πριν 80 χρόνια ή τον 17ο και 18ο αιώνα, έτσι ώστε ο χρόνος να επιδοτήσει μυθολογικά το απίστευτο. Τη αρπαγή αντικειμένων με τη μεγαλύτερη αξία από ποτέ. Ναι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία από την εποχή του Δαυίδ. Βουτήξανε θησαυρούς μέσα από το Μουσείο της Δρέσδης, ενώ τη μπούκα των οπλισμένων κακοποιών παρακολουθούσαν ζωντανά από τις κάμερες οι υπάλληλοι του μουσείου, ανήμποροι να αντιδράσουν.

Μια ακόμα νίκη της παρανομίας, μια ακόμα ήττα της νομιμότητας. Η οργάνωση των εγκληματιών σκόραρε σε βάρος της αφέλειας του κρατισμού. Ένας ιστορικός θρίαμβος της τόλμης και της ''ειδικότητας'', των επιλεγμένων γκουρού που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση να γδύσουν το ονομαστό γερμανικό μουσείο. Ήξεραν ποια συγκεκριμένα έργα τέχνης ή κοσμήματα θα τσουρνέψουν, από τα 3.000 εκθέματα. Ήξεραν πως θα μπουν, πως θα αναπτυχθούν, πως θα απομακρυνθούν, σε χρόνο ρεκόρ.

Ποτέ άλλοτε ληστεία δεν είχε φτάσει το ένα δις. Κλοπιμαία αξίας ενός δισεκατομμυρίου. Ερώτημα. Τι θα τα κάνουν αυτά που άρπαξαν; Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τα μισά από τα αντικείμενα θα πουληθούν αμέσως! Από ποιόν, από ποιους;

Από φιλότεχνους! Από μεγιστάνες του χρήματος οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα αποκτήσουν κλεμμένα έργα και γι΄αυτό δεν θα τα παρουσιάσουν ποτέ δημόσια, ούτε σε ιδιωτικές και οικογενειακές συναντήσεις. Και θα πληρώσουν στην αξία του για να κάνουν δικό τους έναν πολιτιστικό θησαυρό, παρ΄ό,τι γνωρίζουν πως προκειται για προϊόν εγκλήματος.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΛΕΣΒΙΕΣ