ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ

 

Δεν είναι ίδια όλα τα βιολιά. Ένα Stradivarius κοστίζει μέχρι και δυο εκατομμύρια ευρώ. Λέγεται ότι σ' όλο τον κόσμο δεν είναι περισσότερα από 650 τα γνήσια όργανα που κατασκεύασε τη δεκαετία 1680- 1700 ο Αντόνιο Στραντιβάρι, βιολιά, άρπες, κιθάρες, βιόλες και βιολοντσέλα. Και τρακόσια χρόνια ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το μυστικό στα βιολιά που έφτιαχνε ο Αντώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1644 στην Κρεμόνα και πέθανε σα σήμερα 18 Δεκεμβρίου, το 1737. Που οφείλεται η μαγευτική, η ασυναγώνιστη ποιότητα του οργάνου και η τέλεια ηχητική του απόδοση.

Από θεωρίες όσες θες σχετικά με την ερμηνεία του πράγματος. Ασφαλώς ο κάθε μελετητής της κατασκευής βιολιού από τον Ιταλό Σαντριβάρι εστιάζεται στα υλικά που χρησιμοποιούσε στο εργαστήρι του. Το μυστικό παραμένει... κρυφό. Η ερμηνεία, πάντως, που περισσότερο από κάθε άλλη επικρατεί είναι ότι ο Αντώνης δούλευε προηγουμένως το σφεντάμι πριν το χρησιμοποιήσει.

Σφεδάμιον. Σφενδάμος, το λένε και Σφεντάμι. Είδος δένδρου του δάσους.

Ο Στραντιβάρι έφτιαχνε τα αριστουργήματα του με ξύλο από έλατο. στα εσωτερικά του οργάνου χρησιμοποιούσε ιτιά και με σφεντάμι έκανε την επένδυση στο πίσω μέρος, στα πλάγια και το λαιμό του βιολιού. Το σφεντάμι περνούσε από μια χημική διαδικασία τέτοια που επηρέαζε τις μηχανικές και ακουστικές δυνατότητες του οργάνου. Εικασίες. Προσπάθειες να εξηγήσουν την ιδιαιτερότητα στις κατασκευές του τεχνίτη, του καλλιτέχνη.

Και σκέπτεται ο άσχετος, ο οποίος πιθανόν να δίνει τη σωστή απάντηση. Δεν αποκλείεται ο Στραντιβάρι να μην προσπαθούσε να βρει την πατέντα του τέλειου βιολιού, αλλά να του προέκυψε από την αγωνία του να προστατεύσει το ξύλο με το οποίο ''έντυνε'' το όργανο

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΘΕ ΒΙΟΛΙ ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ