ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ''ΘΥΡΑ 13''...

 

Ήταν γνωστή η αγάπη του Θάνου Μικρούτσικου για το ποδόσφαιρο και κυρίως τον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα, που ήταν οι αγαπημένες του ομάδες. Επειδή λοιπόν ήταν «βάζελος», αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξη να αποκαλύψει πώς γεννήθηκε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του. Το «Πάντα Γελαστοί», που συνέθεσε ο τεράστιος Θάνος, ερμήνευσε ο μεγάλος Μητροπάνος και έγραψε ο σπουδαίος Άλκης Αλκαίος.

Ο γνωστός στιχουργός-ποιητής, που έχει φύγει κι αυτός από τη ζωή, έμενε επί σειρά ετών στα σύνορα Αμπελοκήπων-Γκύζη. Μια μέρα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, που έκανε τη βόλτα του, τον έφερε ο δρόμος έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που τότε ήταν ουσιαστικά ανενεργό αφού η ομάδα έπαιζε στο ΟΑΚΑ.

Χαζεύοντας τα διάφορα γκράφιτι και τις μουτζούρες στους τοίχους, ο Αλκαίος εντόπισε κάτι ιδιαίτερο ανάμεσα σε όσα έγραφαν οι οπαδοί-ποιητές εκ του προχείρου… Προφανώς με αφορμή κάποια διαφωνία ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, κάποιος είχε γράψει στον τοίχο «Στα τρελά μας όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι» και υπογραφή «Θύρα 13».

Ο Αλκαίος πήρε αυτόν τον στίχο, άλλαξε το «μας» με το «τους» και η συνέχεια είναι γνωστή, με ένα από τα πιο όμορφα ζεϊμπέκικα που δημιούργησε ο Μικρούτσικος και τραγούδησε ο Μητροπάνος.
Αν και δεν συνήθιζε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο που δούλευε αυτός και οι συνεργάτες του, ο Θάνος προτίμησε αυτή τη φορά να πει από πού προήλθε αυτός ο στίχος, επειδή προφανώς του έκανε εντύπωση που ένας συνοπαδός του κατάφερε –άθελά του- να δώσει μια δυνατή στιγμή στο ελληνικό πεντάγραμμο.

ΠΗΓΗ ATHENS VOISE

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΓΚΟΛ...