Ω, ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΕΠΟΧΗ...

 

Πιάσαμε άνοιξη. Από σήμερα το πρωί της Παρασκευής, και όπως έχουν αποφασίσει οι αστρονόμοι από τις έξι παρά δέκα για την ακρίβεια, υποδεχθήκαμε την καλύτερη εποχή του έτους. Επ' αυτού έχω διαφωνία. Σύμφωνοι, η άνοιξη υπερέχει σε μυρωδιές και χρώματα, διότι υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, αλλά και θερμότητα, για να μη ξεχνάμε και το σεξ. Ναι, είναι η πιο ερωτική εποχή η άνοιξη, για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Η διαφωνία μου είναι ότι και οι άλλες τρεις εποχές, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας έχουν τις χάρες και τις ομορφιές τους.

Από σήμερα, λοιπόν, άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο της γης και στην άλλη πάντα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινάει το φθινόπωρο. Ο βασιλιάς ήλιος, ο αληθινός θεός του γαλαξία μας είναι ακίνητος, ακλόνητος και ο μικρός πλανήτης μας βολτάρει γύρω γύρω, κυκλικά. Σήμερα Παρασκευή, ο ήλιος, που χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ζωή, αληθινή και ψεύτικη, θα βαράει κατακέφαλα, κάθετα από τον Ισημερινό με συνέπεια η μέρα να είναι σχεδόν ίδια με τη νύχτα. Από αύριο και κάθε μέρα η μέρα θα κερδίζει χρόνο σε βάρος της νύχτας. Κι αυτό θα κρατήσει για τρεις μήνες, μέχρι το καλοκαίρι.

Έαρ. Τεράστια λέξη. Τρία γράμματα, από τα οποία τα δυο είναι φωνήεντα. Το σύμφωνο, προκειμένου να ονοματιστεί η άνοιξη, επόμενο να είναι το ρο. Το κόβω εδώ, διότι ανοίγουμε λούκι και δεν έχει σταματημό. Στα ελληνικά, λοιπόν, έαρ σημαίνει άνοιξη.

Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον..., είναι εγκώμιο του Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής. Ύμνος με τον οποίον αποδίδεται ο πόνος της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του υιού της. Μοιρολόι στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού. Άνοιξη βέβαια αναστήθηκε, θα ήταν άστοχο να βάζανε το Πάσχα το φθινόπωρο ή χειμωνιάτικα.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΔΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ... ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ