Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

 

Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια στην επιλογή του ιατρικού προσωπικού που κατά ομάδες έχει στρατευτεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αλλοίμονο. Είμαστε στο 2020, όχι στο 1945 και 1955. Αυτό που λέγεται ''κομματικό κράτος'' είναι προϊόν της λεγομένης δεξιάς, τότε Ελληνικός Συναγερμός, μετά ΕΡΕ και ΝΔ. Της λεγομένης δεξιάς, διότι στην Ελλάδα ακόμα δεν κυκλοφορεί γνήσιο δεξιό κόμμα δυτικού τύπου. Δεν το επιτρέπουν, δηλαδή, οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Και μια από τα ίδια, δηλαδή μαϊμού δεξιό κόμμα είναι και τα αντίπαλα της ΝΔ κόμματα που κυβέρνησαν, το ΠΑΣΟΚ και ο Σύριζα. Όσο κατηγορείται για δεξιά πολιτική η ΝΔ, άλλο τόσο- και ακόμα περισσότερο- αξίζουν να χαρακτηριστούν δεξιόστροφα το ΠΑΣΟΚ και ο Σύριζα. Στην πράξη, εκτός κι αν η κριτική περιορίζεται στη κομματική ρητορική πάρλα.

Οι γιατροί και βοηθητικό τους προσωπικό δεν δουλεύουν ενάντια στον κορονοϊό για κανέναν Μητσοτάκη και καμιά κυβέρνηση. Δίνουν νόημα στην επαγγελματική τους προσφορά διότι υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Χωρίς να διαθέτει το κωλόχαρτο ''κοινωνικών φρονημάτων'' ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης ανέλαβε να διαχειριστεί το λοιμό που σακάτεψε την αρχαία Αθήνα, στα χρόνια του Πελοπονησιακού πολέμου. Και επειδή τα κατάφερε οι Αθηναίοι τον τίμησαν με την ανώτατη διάκριση. Δεν τον έκαναν μόνο πολίτη της πόλεως, αλλά και τον μύησαν στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Ποιο Νόμπελ και Όσκαρ; Ανώτερο ακόμα και από το χρυσό μετάλλιο σε ολυμπιακούς αγώνες ήταν η μύηση στο άβατο πνευματικού χαρακτήρα ήταν η μύηση στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Με τον Ιπποκράτη, στον οποίον δίδεται ο Όρκος κάθε ιατρού, η ανθρωπότητα έκανε τεράστιο άλμα. Άρχισε να ξεφεύγει από τα μάγια και τα θαύματα η ιατρική και εξελίχθη σε επιστήμη, μακριά από προλήψεις και δαιμονολογίες. Αλλά! Η ανθρωπότητα δεν κάνει μόνο βήματα προόδου, αλλά και άλματα προς τα πίσω. Βουτιές σε βάθος σκότους. Ανατριχίλα η πορεία της ιατρικής στον Μεσαίωνα. Και σήμερα μεσαιωνική είναι η πολιτική, αν την κρίνει κανείς σε ηθική και κοινωνική προσφορά, με την εξ ίσου ευθύνη του κόσμου και των κυβερνήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

ΛΙΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ