ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 

Μας έχει πνίξει ο κορονοϊός. Και με την κλεισούρα στο σπίτι και με μοναδικό θέμα συζήτησης και αγωνίας τον κίνδυνο που μας απειλεί. Ε, λοιπόν, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που κινούνται γύρω μας. Κι αν δεν τα ξέρουμε, δεν τα παίρνουμε πρέφα αυτά τα άλλα πράγματα, σίγουρα μπορούν να βγάλουν από τη σκέψη μας τον κορονοϊό.

Τι βλέπεις στη φώτο; Ένα δένδρο σε μία στενή λωρίδα γης, στα νερά. Είναι πεύκο ηλικίας 350 χρόνων, το πρώτο βραβείο για το ''Ομορφότερο Δέντρο'' στην Ευρώπη, στο σχετικό διαγωνισμό του 2020 (European Tree of the Year). Ναι, υπάρχει κι αυτό, το καλύτερο δένδρο, όπως το καλύτερο τραγούδι, φιλμ, βιβλίο κ.α.

Τα νερά στη φώτο είναι του ποταμού Σβράτκα, κοντά στο χωριό Βιρ, στην Τσεχία. Οι κάτοικοι του χωριού που έχει σκεπαστεί από το ποτάμι θεωρούν αυτό το πεύκο ''Φρουρό του πλημμυρισμένου χωριού''.

Το τσέχικο πεύκο κέρδισε καρυδιά από την Πορτογαλία και οξυά από την Αγγλία. Το European Tree of the Year γίνεται από το 2011 και το ωραιότερο δένδρο που εμφανίστηκε ήταν το 2017, μια βελανιδιά ηλικίας 650 χρόνων από την Πολωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ