''ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ'' ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 

Δεν υπάρχει σήμερα κανένας Τζακ Νίκολσον. Εδώ και δέκα χρόνια απουσιάζει από το σινεμά. Μεγάλος ηθοποιός, πολύ δυνατό χαρτί του Χόλυγουντ, αλλά κάποια στιγμή εγκατέλειψε το κυνήγι της καριέρας, της δόξας, της κονόμας. Συμβαίνει. Το είδαμε και στην περίπτωση του τεράστιου Μάρλον Μπράντο (1924-2004), του κορυφαίου των κορυφαίων. Του απλησίαστου Μάρλον Μπράντο ο οποίος αδιαφορούσε για το όνομα του, την αξία του, είχε γίνει υπέρβαρος του κερατά και γύριζε ταινίες χωρίς κέφι.

Μια μπουχέσα και μισή και ο Jack Nicholson. Ποιος σκηνοθέτης να του εμπιστευθεί όταν ο ίδιος έχει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά; Τα πάντα όλα τα έχει γραμμένα. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Ό,τι έκανε, το έκανε. Απλά σήμερα περιμένει πότε θα πεθάνει. Άντε να τον δεις καμιά φορά στο γήπεδο (φώτο), να δει την αγαπημένη του ομάδα μπάσκετ, τους Lakers, και να πλακώσει μπινελήκια τους διαιτητές.

Να, γιατί τα τελευταία 20 χρόνια ο Τζακ Νίκολσον έκανε μόνο επτά ταινίες. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1937, σα σήμερα 22 Απριλίου, και τελείωσε πριν της ώρας του. Συγκρίνεται μόνο με τους Αλ Πατσίνο (19400 και Ρόμπερτ ντε Νίρο (1943). Όλοι οι άλλοι της γενιάς του και όσοι νεώτεροι φιλοδοξούν να τον ''αντικαταστήσουν'' είναι ένα δυο κεφάλια πιο χαμηλά του.

Ο Νίκολσον πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στα 21 του μ' ένα μικρό ρολάκο σε ασήμαντη ταινία. Μετά από 11 χρόνια, το 1969, μπήκε στο χάρτη με την εμβληματική ταινία Ξέγνιαστος Καβαλάρης. Κέρδισε 3 Όσκαρ και 12 υποψηφιότητες στο πιο σπουδαίο κινηματογραφικό βραβείο. Πρωτοσέλιδες οι ερωτικές του σχέσεις με πολλές γυναίκες, παντρεύτηκε τρεις φορές κι έκανε τέσσερα παιδιά.

Όταν πια είχε ουσιαστικά αποσυρθεί είπε ότι ποτέ δεν σταμάτησε να ''παίρνει''. Σιγά την αποκάλυψη. Όπως ο πρωταθλητής στον αθλητισμό θα πάρει ουσίες, έτσι ακριβώς και ο διάσημος ηθοποιός και τραγουδιστής θα πέσει με τα μούτρα στα ναρκωτικά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Εντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ας το δεχθούμε. Δεν θα κολλήσουμε στους δυο-τρεις μετρημένους, αν υπάρχουν κι αυτοί που κρατιούνται μακριά.

Μαγκιά του Τζακ Νίκολσον που «μίλησε». Γιατί το έκανε; Γιατί να μην το κάνει. Γιατί να κρυφτεί; Τι ανάγκη έχει. Στην πραγματικότητα δεν «έδωσε» μόνο τον εαυτό του, απλά είπε τι συμβαίνει στον κόσμο του σινεμά. Στο μυθικό κόσμο της διασημότητας.

Θα μαστουρώνεις, σου λέει. Δεν γίνεται να κρατηθείς στην κορυφή, στον πιο σκληρό πρωταθλητισμό, χωρίς να καταφεύγεις στα ναρκωτικά. Όλα τα παίρνεις. Ό,τι υπάρχει. Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει να χαθείς στον κόσμο των ναρκωτικών.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΤΑΝ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΗΤΑΝ... ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ