ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΣΟΙ ΤΟΝ... ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

 

Θα αρχίσει πάλι να γυρίζει η μπάλα στα γήπεδα και να ετοιμαζόμαστε να την αρπάξουμε στη μάπα. Τη γνωστή χλαπάτσα, λέω για το βρισίδι που ρίχνουν στον Θεό. Κερδίζει η ομάδα και ο θρησκόληπτος- όχι ο άθεος, προπονητής ή ποδοσφαιριστής- ευχαριστεί τον μεγαλοδύναμο.

Έτσι συμβαίνει. Με τις πράξεις του θα μειώσει το κόμμα του ο κομματικός περισσότερο από τον πολιτικό του αντίπαλο. Ο χριστιανός θα απαξιώσει τον χριστιανισμό περισσότερο από τον μωαμεθανό ή τον εβραίο.

Τελειώνει το ματς και ευχαριστεί τον μεγαλοδύναμο, γιατί; Επειδή βοήθησε αυτόν, όχι την άλλη ομάδα, η οποία κι αυτή είναι χριστιανική. Και μουσουλμάνικη να ήταν πάλι στον... ίδιον Θεό θα πίστευε. Ένας είναι ο Θεός, οι απεσταλμένοι αλλάζουν, ο Μωάμεθ, ο Ιησούς.

Ύβρις είναι να κατεβάζουν τον Ύψιστο στο γήπεδο. Ύβρις να τον θαρρούν δικό τους, για πάρτη τους, όχι για όλους τους ανθρώπους. Δεν σηκώνει δικαιολογίες το πράμα. Ότι λάθος καταλάβαμε, ότι δεν ευχαρίστησε τον Θεό επειδή... βοήθησε τη δική του ομάδα. Το «ευχαριστώ» στον μεγαλοδύναμο ειπώθηκε επειδή με τις προσευχές του, με τις δεήσεις του άντλησες δύναμη απ’ αυτόν.

Αν το πάει έτσι, τότε ναι μεν δεν τον υβρίζει τον Θεό, αλλά τον θεωρεί ψεύτικο. Ότι δεν είναι αληθινός. Ότι είναι ανύπαρκτος, ότι δεν υπάρχει. Αν υπήρχε Θεός θα ενέπνεε δύναμη σ’ όλους, και στους παίκτες και στους οπαδούς των δυο ομάδων, οι οποίοι επίσης ζητάνε την εξ ουρανού αβάντα.

Όποιος νομίζει πως παίρνει δύναμη από τον Θεό, τον θεωρεί μαϊμού Θεό. Ένα δικό του κατασκεύασμα, μια δική του φαντασίωση, με την οποία ανοίγει ''πνευματική'' χαχαχούχα επικοινωνία με σκοπό να αρμέγει δυνάμεις, ώστε να πετύχει περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο. Κι αν κερδίσει το ματς, τότε αυτή η εξέλιξη οφείλεται δήθεν στη δύναμη της προσευχής του ''πιστού'', όχι στην ευλογία του Θεού. Στο φινάλε δεν είναι αληθινός Θεός, κάτι άλλο (δεν) είναι αν ευλογάει μόνο τη μια πλευρά στο ποδόσφαιρο.

Μα, είναι δυνατόν κοτζάμ Θεός να ασχολείται με τόσο φτηνές, τόσο γήινες ''επιτυχίες'' σαν κι αυτές του ποδοσφαίρου κι όχι να συμβάλει στην τελείωση, στην θεϊκή ολοκλήρωση του δίποδου;

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ, ΒΟΥΒΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ...