Η περιεργη καριερα του Βεγγου

 

Ο Θανάσης Βέγγος είναι από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα του Ελληνικού κινηματογράφου. Τέτοια φιγούρα σπάνια εμφανίζεται στον καλλιτεχνικό χώρο. Χωρίς να έχει σπουδάσει υποκριτική κατάφερε πολύ σημαντικά πράγματα, με κυριότερο να συγκινήσει, όχι ένα, αλλά δύο ειδών κοινά. Οι μισοί τον γούσταραν για τον χαβαλέ του και οι άλλοι μισοί για την ενσάρκωση του βασανισμένου νεοέλληνα.

Ο Βέγγος έχει μάλλον την πιο περίεργη καριέρα από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα ηθοποιό. Μια καριέρα που ξεκίνησε αλλιώς, συνέχισε αλλιώς και κατέληξε αλλιώς. Συν ότι έχει - κατά την γνώμη μου – και κάποια παγκόσμια ρεκόρ.

  1. Δεν υπάρχει άλλος ηθοποιός στον κόσμο με τόσες πολλές ταινίες που στον τίτλο τους να έχουν το όνομα του. Είτε ως Θανάσης, ή ως Βέγγος, ή ως Θου.Βου, έχει τις περισσότερες. Ίσως να είναι ο μοναδικός.
  2. Νομίζω δεν υπάρχει άλλος ηθοποιός στον κόσμο που να γύριζε τόσες πολλές ταινίες κάθε χρόνο. Για να καταλάβετε το 1961 έκανε 17 ταινίες. Το 1962 έκανε 12, το 1959 και το 1960 έκανε από 11, το 1958 έκανε 9 κτλ. κτλ.

Όσο για την “αλλοπρόσαλη”  καριέρα που είπα, εννοώ πως ξεκίνησε με μεγάλους σκηνοθέτες σε ταινίες του νέο-ελληνικού ρεαλισμού (Κούνδουρος, Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν κ.α.), έκανε κομεντί και κωμωδίες σε δεύτερους ρόλους με όλα τα μεγάλα ονόματα (Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Λάσκαρη, Κωνσταντάρα κ.α.), μετά έφτιαξε δική του εταιρία παραγωγής και έπεσε με τα μούτρα στις φαρσοκωμωδίες - που πολλοί τις θεωρούν χοντροκοπιές, και προς το τέλος ξαναγύρισε στις «ψαγμένες» ταινίες και στους μεγάλους σκηνοθέτες (Κατσουρίδης, Βούλγαρης, Αγγελόπουλος κ.α.).

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, 29 Μαΐου 1927 και πέθανε 3 Μαΐου 2011.Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον ανάγκασε να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη, μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr