ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

 

Από τον κουρέα, τι να περιμένεις; Να σε ξουρίσει. Τι άλλο! Κι αν σε δει αξούριστο, δεν χρειάζεται να του το πεις εσύ, εκείνος θα το πάρει πρέφα. ''Μανώλη, θες ξούρισμα''. Σαν τον χειρούργο, ''Δεν έχεις άλλη επιλογή, Αγισήλαε, μόνο με χειρουργείο σώνεται η κατάσταση... ''. Γιατί, ο λαστιχάς πάει πίσω; ''Το πίσω ζευγάρι θέλει οπωσδήποτε άλλαγμα... '' θα αποφανθεί κατηγορηματικά.

Από τον φιλόσοφο τι περιμένεις; Είπαμε για τον μπαρμπέρη, για τον υδραυλικό που κι αυτός δεν το συζητάει ότι τα λούκια έχουν πρόβλημα, για τον τσαγκάρη που θα πει πως δεν χρειάζεται να αγοράσεις καινούργια παπούτσια διότι θα αλλάξει τις σόλες, για άλλους μαστόρους. Επιμένω στο ερώτημα ''Τι περιμένεις από τον φιλόσοφο;''.

- Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

Τι είπε ο άνθρωπος; Όσα είναι τα δάκτυλα ενός χεριού, με τόσες μονάχα λέξεις καρφώνει στο μυαλό σου μια γιγαντιαία σε σύλληψη αλήθεια, σύντροφο στο πέρασμα του καθένα από τη ζωή. Έρχεσαι στον κόσμο κι αν το πνεύμα σου αγκαλιάζει τούτη την αλήθεια με πέντε λέξεις του Σωκράτους, κρατάς όσο γίνεται μακριά σου τη δυστυχία.

- Ένα ξέρω, δεν ξέρω τίποτα.

Το μεγαλύτερο μυαλό της ανθρωπότητας, ο διδάσκαλος της φιλοσοφίας της ηθικής, τον οποίον προσκυνά η σκέψη των πιο φωτισμένων στη γη, ήρθε και μας είπε την Αποκάλυψη των αποκαλύψεων:

- Μετά από βασανιστικούς προβληματισμούς, ψυχοφθόρες αναζητήσεις στα έγκατα της ψυχής μου και διαλόγους με το άγνωστο του σύμπαντος το πήρα πρέφα, οριστικά και αμετάκλητα. Ποιο; Σ΄ ένα πράγμα κατέληξα κι αυτό το ένα το κατέχω με απόλυτη σιγουριά. Ποιο; Γνωρίζω πως δεν γνωρίζω τίποτα.

Τι είπε ο άνθρωπος! Είπε ότι είσαι καταδικασμένος στην άγνοια. Στην ημιμάθεια. Όσα κι αν γνωρίζεις είναι το τίποτα σε σύγκριση μ΄ εκείνα τα οποία δεν θα ψυλλιαστείς στον αιώνα. Κατόπιν τούτου, είσαι νούμερο να παραμυθιάζεσαι με θρησκείες και ιδεολογίες, που στις σερβίρουν στο πιάτο, σαν την υπέρτατη αλήθεια, σαν την γνώση των ουρανών.

Ο Αθηναίος Σωκράτης γεννήθηκε το 470, σα σήμερα 4 Ιουνίου, και πέθανε 15 Φεβρουαρίου 399. ''Εν οίδα ότι ουδέν οίδα''.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ...