ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ

 

Κολώνια που κρατάει χρόνια η «δρακουλομάνια». Όλο και γυρίζονται ταινίες για τον πλέον διάσημο βρυκόλακα, και σα μανιτάρια φυτρώνουν κλαμπ θαυμαστών του γιου του Δράκου, δηλαδή του Δράκουλα. Πρόσωπο μυθιστορηματικό από το βιβλίο κάποιου Ιρλανδού, ανύπαρκτου συγγραφέα, στο όνομα Μπραμ Στόκερ, κτυπημένου από σύφιλη, που έφτιαξε τον αιμοσταγή ήρωά του με μαύρη μπέρτα και τα μυτερά του δόντια να καρφώνονται στο λαιμό των θυμάτων του.

Πραγματικό άτομο της Ιστορίας είναι ο γιος του Δραγκούλ, του ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαντ Β', του οίκου Βασάραβα, των θεμελιωτών του βλάχικου κράτους. Ο γιος, ο Βλαντ Γ' θεωρείται και του αξίζει ο «τίτλος» του μεγαλύτερου τουρκοφάγου, επειδή σα σήμερα 17 Ιουνίου, το 1462, καθάρισε 15.000 φαντάρια του Μωάμεθ του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης. Γεγονός εννέα χρόνια μετά την Άλωση.

''Τα ξεχνάω όλα...'', του έστειλε φιρμάνι ο σουλτάνος, ''... αρκεί να δηλώσεις υποτέλεια''. Εγώ δεν ξέρω από υποταγή, ήταν η απάντηση του περήφανου βοεβόδα και, αφού έστησε ενέδρες με τον μικρότερο στρατό του, περίμενε τη σουλτανική επίθεση με 60.000 τακτικούς και 30.000 χύμα. Ήταν ο νικητής, ο παλουκωτής. Ο χριστιανός ιππότης που μίσησε τους Οθωμανούς όσο ήταν «αιχμάλωτος» τους, μετά τη συμφωνία του πατέρα του και του σουλτάνου.

Έτσι συνηθιζόταν. Να, πριν δώσουν τα χέρια, τι είπε ο σουλτάνος στον ηγεμόνα της Βλαχίας: «Αναγνωρίζω την αφεντιά σου, αλλά για να είμαι στη σιγουράτζα ότι δεν θα ξηγηθείς μπαμπέσικα, θα μου παραδώσεις τους δύο γιους σου ως εγγύηση».

Ηγεμόνας ήταν ο πατέρας του Βλαντ Τέπες, δηλαδή του παλουκωτή. Έτσι έμεινε στην Ιστορία επειδή παλούκωνε εχθρούς, αλλά και δικούς του αριστοκράτες αν αυτοί δεν ήταν σωστοί στον λαουτζίκο. Δυναστεία που έρχεται από πολύ παλιά οι Βλαντ. Ο συγκεκριμένος, ο Γ' είχε έμβλημα ένα δράκο κρεμασμένο σε Σταυρό. Ο τάφος του και ο Πύργος του είναι τουριστικός προορισμός στην Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΡΑΒΗΞΕ ΨΗΛΑ, ΣΤ΄ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΛΗΜΕΡΙΑ...