ΟΤΑΝ Ο ''ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ'' ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΠΕΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

 

Στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου κυκλοφορεί η έκφραση, «έκλεψε την παράσταση», με την έννοια ότι κάποιος ηθοποιός με πολύ μικρό ρόλο, είναι τόσο καλός, που στο τέλος αυτόν θυμάσαι περισσότερο και από τους πρωταγωνιστές. Ουκ ολίγα τα παραδείγματα, και σήμερα θα φρεσκάρω την μνήμη μας με τα πιο χαρακτηριστικά. Διάλεξα για αρχή 7 ταινίες, στις οποίες έκλεψαν την παράσταση ηθοποιοί με πολύ μικρό ρόλο. Να προσθέσω  πως όλοι αυτοί στους οποίους θα αναφερθώ σήμερα, αν ήταν στην Αμερική, θα είχαν κερδίσει οπωσδήποτε Oscar Β΄ρόλου.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Κάτι κουρασμένα παλικάρια)

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν από τους ηθοποιούς που έπαιζαν ακόμα κι’ όταν η κάμερα ήταν στραμμένη στον πρωταγωνιστή. Εκείνος έπαιζε, έκανε κινήσεις, έριχνε βλέμματα, γκριμάτσες κτλ. Σήμερα θα σας θυμίσω την διάσημη ατάκα που είπε στον ερωτοχτυπημένο καζανόβα Κωνσταντάρα, στην ταινία του 1967, “Κάτι κουρασμένα παλικάρια”. Φίλοι από τον στρατό, ο Κωνσταντάρας ερωτευμένος με την Νόρα Βαλσάμη – του εξομολογείται τον έρωτα του- και ο Παπαγιαννόπουλος τον ρωτάει:

  • Την χούφτωσες;

Όταν λαμβάνει αρνητική απάντηση, επανέρχεται λέγοντας

  • Χούφτωσ' την. Θα το μετανιώσεις. Χούφτωσ' την!

Τρελάθηκε όλος ο κόσμος. Το «χούφτωσ’ την» έγινε σλόγκαν. Η ταινία είχε πρωταγωνιστές τον Κωνσταντάρα, την Μπέττυ Αρβανίτη και την Νόρα Βαλσάμη, αλλά την παράσταση την «έκλεψε» ο Παπαγιαννόπουλος μ’ ένα βοηθητικό ρόλο.

Γιάννης Γκιωνάκης (Κίτρινα γάντια)

Τα κίτρινα γάντια” (1960), είναι ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία του 1960, με θέμα την παθολογική συζυγική ζήλια. Μια ταινία απόλαυση που δεν την βαριόμαστε ποτέ- όσες φορές κι’ αν την έχουμε δει. Πρωταγωνιστούν: Νίκος Σταυρίδης, Μάρω Κοντού, Μίμης ΦωτόπουλοςΜάρθα Βούρτση, Νίκη Λινάρδου και σε μια σκηνή εμφανίζεται ο Γιάννης Γκιωνάκης, που μας κάνει να χτυπιόμαστε στα γέλια. Κάνει έναν καθυστερημένο στο μυαλό σερβιτόρο, που έχει ένα ξεκαρδιστικό διάλογο με τον Σταυρίδη. Είναι τόσο καλός, που έμεινε στην μνήμη όλων των θεατών. Αυτή η σκηνή τον έχρισε πρωταγωνιστή.

  • Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;

Γιώργος Κωνσταντίνου (Χτυποκάρδια στο θρανίο)

Το “Χτυποκάρδια στο Θρανίο” είναι κωμική κινηματογραφική ταινία του 1963 σε παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Θόδωρος Μορίδης, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, και σε μια-δυο σκηνές εμφανίζεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου που κάνει όλον τον κινηματογράφο να χτυπιέται στα γέλια. Παίζοντας τον καθηγητή Ιωάννη Λάβδα, που η Αλίκη τον θέλει να της κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, στην σκηνή με το…

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr