ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

 
Διαβάζει ο αναγνώστης ότι ''Ο έτσι τάδε παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του''. Το γελοίο του γελοίου της δημοσιογραφίας. Μα, βρε ανόητε δημοσιογράφε της συμφοράς, δεν γράφεται αυτή η αηδία. Μόνο σε μέσο που βγαίνει εντελώς πρόχειρα θα διαβάσει ο επίσης της πλάκας και άνευ απαιτήσεων τέτοια αηδία. Ότι ο γνωστός ή ημιγνωστός παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του. Ήταν ποτέ δυνατόν να πάρει γυναίκα που την είχε για φτύσιμο; 
Ή την άλλη μαλακία που συνηθίζουν να γράφουν στα μέσα χέρια επαγγελματιών δημοσιογράφων: ''Το συγκινητικό αντίο του τάδε στην γιαγιά του που πέθανε''. Η χαζομάρα του στερεότυπου. Τι, δηλαδή, θα αποχαιρετούσε πανηγυρίζοντας την μάνα του ή την αδελφή του;
Δημοσιογράφος ήταν ο Τρούμαν Καπότε και για λογαριασμό του περιοδικού New Yorker πήγε να κάνει ρεπορτάζ  σε μια απόμερη κωμόπολη του Κάνσας, εκεί όπου έγινε φρικτή δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων από δυο αποβράσματα. Μπήκαν οπλισμένοι σε συγκεκριμένο σπίτι οι δυο πρώην φυλακισμένοι, αφού τους είχε ''πληροφορήσει'' συγκρατούμενος τους πως θα βρουν λεφτά στο χρηματοκιβώτιο. Δεν υπήρχε κανένα χρηματοκιβώτιο, ούτε δολάριο για δείγμα, αλλά τα δυο καθάρματα σκότωσαν ΕΝ ΨΥΧΡΩ τέσσερις ανθρώπους, μέλη φτωχής οικογένειας.
 
Αφού έκανε το ρεπορτάζ, αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία σχετικά με το τετραπλό έγκλημα, προκειμένου να βρεθεί μια λογική, μια εύλογη εξήγηση στα ''κίνητρα'' των δολοφόνων, ο Καπότε, ένας συχαμένος τύπος, άσχετο αυτό, έγραψε το βιβλίο In Blood, Εν Ψυχρώ. Στο οποίο υποκλίθηκε όλη η αφρόκρεμα της λογοτεχνικής Αμερικής. Δεν ήταν συγγραφέας ο Καπότε, ένας παρακμιακός τύπος, μια ελεεινή φιγούρα της κοσμικής ζωής και μια ξεφωνημένη αδερφάρα ήταν, άσχετο αυτό, άλλωστε δεν έγραψε άλλο βιβλίο.
 
Μυθιστόρημα σταθμός το Εν Ψυχρώ, το συγκλονιστικό χρονικό, ντοκουμέντο μοναδικό. Αληθινός δημοσογράφος ο Καπότε συνάντησε συγγενείς των τεσσάρων θυμάτων, γνωρίστηκε με τους δυο δολοφόνους, ιδιαίτερα με τον έναν, τους επισκέπτονταν και αλληλογραφούσε μαζί τους, μέχρι την εκτέλεση τους, προκειμένου να φωτίσει τον σκοτεινό ψυχισμό των δυο εγκληματιών. Όλα αυτά για να μαζέψει το υλικό του βιβλίου. Το ύφος της γραφής του αποτελεί μέχρι σήμερα αντικείμενο ανάλυσης και επαίνων, διότι πράγματι άλλαξε τον τρόπο που οι συγγραφείς διαχειρίζονται πλέον τα θέματα τους πριν παρουσιάσουν το στόρυ τους σε βιβλίο.
 
Ο Τρούμαν Καπότε γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 1984, σα σήμερα 25 Αυγούστου. Το In Blood εκδόθηκε το 1966, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία των τεσσάρων ανθρώπων. Η ιστορία γυρίστηκε δυο φορές σε ταινία. Το 2006 ο Φίλιπ Σαίημορ Χόφμαν (1967-2014) πήρε το Όσκαρ για το ρόλο του Τρούμαν Καπότε στην ταινία Εν Ψυχρώ. 
Διαβάστε ακόμα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ