Η ΑΔΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΑ

 
Δικάζεται ο πανίσχυρος παραγωγός του Χόλυγουντ Χάρβεϋ Ουάϊνστιν για σεξουαλική κακοποίηση πολλών ηθοποιών. Πασίγνωστη ιστορία. Ήταν να μην ανοίξει μια το στόμα της. Ακολούθησαν άλλες επώνυμες γυναίκες και με λεπτομέρειες περιέγραψαν προσωπικές στιγμές τους, πως τις υποχρέωσε, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές το κτήνος. Ο Χάρβεϋ Ουάϊστιν. Απέναντι από το δικαστήριο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που συζητείται η υπόθεση, έχει στηθεί το γλυπτό ''Η Μέδουσα Τιμωρός''. Εδώ είμαστε.
Η Μέδουσα της ελληνικής μυθολογίας πριν μετατραπεί σε τέρας από την Θεά Αθηνά ήταν τόσο όμορφη που σήμερα δεν θα είχε αντίπαλο στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Η καλλονή. Το κορίτσι με τα μακριά μαλλιά και τις χρυσές μπούκλες είχε την ατυχία να την καψουρευτεί ο Θεός Ποσειδώνας, την οποία την βίασε. Ιέρεια της Αθηνάς η Μέδουσα, δεν δεχόταν τον έρωτα του κοσμοκράτορα των θαλασσών, κι αυτός την έκανε δια της βίας δική του, αφού πρώτα μεταμορφώθηκε σε άλογο.
Αντί να τα βάλει με τον βιαστή, τον Πασειδώνα, τον θείο της, τον αδελφό του πατέρα της Δία, η Αθηνά τιμώρησε το θύμα, την απωλέσασα την παρθενιά της Μέδουσα. Φίδια έβαλε στα μαλλιά της, δόντια αγριόχοιρου στο στόμα και της έδωσε τέτοια δύναμη στο βλέμμα της, που πέτρωνε όποιος κοιτούσε στα μάτια την Μέδουσα.
Η κακιασμένη Αθηνά. η Θεά του Ολύμπου με τις ανθρώπινες αδυναμίες κι αυτή, δεν ησύχαζε, αν δεν έβλεπε νεκρή την φουκαριάρα Μέδουσα, παρ' ό,τι αυτή ήταν τιμωρημένη, καταδικασμένη να μοιάζει με φρικιό. Την σκότωσε, τελικά, ο Περσέας με τη βοήθεια της Αθηνάς.
Το πιο διάσημο άγαλμα του 16ου αιώνα είναι ο γυμνός Περσέας να κρατάει το απαίσιο κεφάλι της Μέδουσας. Έργο του Benvenuto Cellini, το οποίο εκτίθεται στην Piazza della Signoria στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Κι έρχεται του 2008 ο Αργεντινός Luciano Garbati και φτιάχνει το κόντρα άγαλμα (φώτο). Την Μέδουσα Τιμωρό, γυμνή να έχει αποκεφαλίσει εκείνη τον Περσέα. Το γλυπτό του Γκαρμπάτι με την Μέδουσα να κρατάει το σπαθί της και το κεφάλι του Περσέα είναι το λατρεμένο του MeToo. Του κινήματος που προτρέπει τις γυναίκες να ''μιλήσουν'', να μη διστάζουν να καταδικάζουν τους βιαστές τους. 
Διαβασε ακομα:

ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ… ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ