ΕΚΕΙ - ΠΟΥ;- ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ

 
Θεοφάνεια. Χριστιανική γιορτή κάθε χρόνο σα σήμερα στις 6 Ιανουαρίου. Είναι η βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Που ακριβώς βαπτίστηκε ο Χριστός δεν το αναφέρουν συγκεκριμένα οι Ευαγγελιστές, οι συγγραφείς των Ευαγγελίων. Ο Ιωάννης κάτι αόριστα αναφέρει για την ανατολική όχθη του ποταμού. Επόμενο ήταν να μπουν στο κόλπο οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι λένε τα δικά τους. Δηλαδή;
 
Η βάπτιση δεν έγινε στον Ιορδάνη ποταμό, αλλά σε κάποιον παραπόταμο του. Στα βόρεια της Νεκρής Θάλασσας και στο έδαφος της Ιορδανίας. Στον αρχαιολογικό χώρο που είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2000 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Εκεί όπου στις αρχές του 21ου αιώνα κτίσανε τουριστικό συγκρότημα. 
Όσο για τον διάσημο Ιορδάνη ποταμό, κάποτε σταυροδρόμι πολιτισμών, και τόπο προσφιλή πιστών να βαπτιστούν (φώτο), σήμερα είναι ''δοχείο αστικών λυμάτων''. Αυτό δεν είναι ποτάμι, αλλά μια... αποχέτευση, αφού φράγματα και σταθμοί άντλησης του νερού έχουν κατά 90% εκτρέψει τα ύδατα με συνέπεια η γύρω κοιλάδα να κινδυνεύει με οικολογική καταστροφή.
 
Το Ισραήλ καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό κατά το ένα τρίτο από τον Ιορδάνη, ενώ στην Ιορδανία τα νερά του ποταμού χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της γεωργίας.

 Διαβαστε ακομα:

1821, ΤΟ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΣΥΓΧΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ